Nieuwe vrijgemaakten kiezen moderamen
MARIENBERG - De generale synode van de zogenoemde nieuwe vrijgemaakten, die zaterdag in Mariënberg werd heropend, heeft een moderamen (bestuur) benoemd. De afgevaardigden kozen dr. S. de Marie uit Berkel en Rodenrijs tot preses.
Dr. De Marie, die onlangs een beroep aannam naar de gemeente van Zwolle e.o., kreeg zeven van de twaalf stemmen. „Dit is voor mij een nieuwe ervaring”, zei hij na de stemming. „Daarom is het ook een moeilijke opdracht. Ik hoop dat de Heere mij daarbij wil helpen.”De synode koos verder ouderling T. L. Bruinius uit Hooghalen tot eerste scriba, ouderling A. Admiraal uit Hasselt tot assessor en ouderling R. ten Have uit Drachten tot tweede scriba. Dr. P. van Gurp uit Dalfsen werd benoemd tot adviseur.
Voorafgaand aan de verkiezing van het moderamen gingen de afgevaardigden akkoord met een voorstel van de classis Noordoost om artikel 45 van de kerkorde op een later tijdstip te wijzigen. In dit artikel staat dat een particuliere synode (PS) de afgevaardigden naar een generale synode moet kiezen. Het kerkverband van de nieuwe vrijgemaakten kent echter vanwege het geringe aantal gemeenten geen PS.
De synode van de nieuwe vrijgemaakten kwam vorige maand al bijeen. Toen bleek dat de credentiebrieven van de classis Noordoost niet in orde waren en dat de vijf kerken in deze classis met tien afgevaardigden naar de synode waren gekomen. De classis Zuidwest -waartoe drie kerken behoren- hadden zes vertegenwoordigers gestuurd. Het aantal afgevaardigden per classis moet echter gelijk zijn. De synode besloot daarom de vergadering op te schorten. De credentiebrieven en het aantal afgevaardigden waren zaterdag wel in orde.
Het kerkverband van de nieuwe vrijgemaakten telt ongeveer 1250 leden, verdeeld over acht gemeenten.