Buitenland

Senaat: Opheldering over gevangenissen CIA

NEW YORK - De Amerikaanse Senaat heeft de directeur van inlichtingendienst CIA, John Negroponte, om opheldering gevraagd over het mogelijk bestaan van geheime gevangenissen van de CIA in het buitenland.

Van onze correspondent
11 November 2005 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

The Washington Post maakte dit verhaal vorige week wereldkundig en het werd daarop bevestigd door Amnesty International.De Senaat eist van Negroponte dat die de commissies inlichtingen van de Senaat en van het Huis van Afgevaardigden volledig inlicht, ook over de plaats waar deze gevangenissen zich bevinden. Volgens The Washington Post zou de CIA onder meer gevangenen vasthouden in enkele Oost-Europese landen. Gevangenen zouden hier soms aan martelingen worden onderworpen die zowel in Amerika als in de betreffende landen verboden zijn.

De commissie inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden besloot intussen om te onderzoeken hoe de informatie over de geheime gevangenissen naar de pers kon lekken. Lekken van deze aard bedreigen de veiligheid van de VS, volgens commissievoorzitter Peter Hoekstra. „Wij hebben in de laatste achttien maanden lekken gezien die ons land onnoemelijke schade hebben toegebracht”, aldus Hoekstra. De CIA heeft het ministerie van Justitie intussen ook gevraagd om de zaak te onderzoeken.

Volgens de Republikeinse fractieleider in de Senaat, Bill Frist, is dit soort lekken ernstiger dan het feit dat er mogelijk wordt gemarteld. Zijn collega John McCain is het daar niet mee eens. „Martelen is immoreel, het levert geen betrouwbare informatie op en het vergroot het risico dat Amerikaanse militairen ook aan martelingen worden onderworpen als zij in vijandelijke handen vallen”, aldus McCain donderdag tijdens een toespraak tot de Heritage Foundation in Washington. McCain weet waarover hij praat, want hij bracht tijdens de Vietnamoorlog vijf jaar door in Noord-Vietnamese krijgsgevangenschap.

De Senaat besliste donderdag in een amendement op de begroting van Defensie ook dat gevangenen die op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba vastzitten niet het recht hebben om zich via gewone Amerikaanse rechtbanken over hun gevangenschap te beklagen. Sommige senatoren onder wie senator Arlen Specter -voorzitter van de juridische commissie van de Senaat- noemden dit amendement voorbarig, omdat het hooggerechtshof net besloten heeft om zich met de situatie van de Guantanamo-gevangenen te bemoeien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer