Opmars wintersportland Tsjechië zet door
DEN HAAG - Na Italië dreigt ook Duitsland het tegen Tsjechië af te leggen als het gaat om de gunst van de Nederlandse wintersporter.
De nieuwe lidstaat van de Europese Unie uit het vroegere Oostblok trekt evenveel sneeuwliefhebbers als Duitsland en heeft nummer drie Zwitserland in zicht, blijkt uit onderzoek van de ANWB.Oostenrijk geniet met voorsprong de grootste populariteit. Bijna de helft van de 1,1 miljoen Nederlandse wintersporters kiest voor dit land. Frankrijk is de traditionele nummer twee met een marktaandeel van 22 procent. Daarna volgen Zwitserland met 7 procent en Duitsland en Tsjechië met 5 procent.
Tsjechië is al enkele jaren bezig met een gestage opmars. Vorig jaar liet het Italië al achter zich in de strijd om de Nederlandse ski- en snowboardliefhebber. „Tsjechië is prima bereikbaar met de auto en de prijzen liggen er fors lager”, noemt K. van Ginkel van de ANWB een reden voor de populariteit. „Zolang onze economie moeizaam blijft draaien en de prijsverschillen zo groot blijven, zal Tsjechië steeds populairder worden.”
Behalve Tsjechië timmeren lagekostenskilanden zoals Bulgarije, Polen, Slovenië en Turkije aan de weg. „De voorzieningen zijn wat minder en de pistes iets minder steil, maar dat is lang niet voor iedereen een bezwaar”, aldus Van Ginkel.
Greenpeace waarschuwt dat de opwarming van de aarde de toeristenindustrie in Frankrijk bedreigt. De Franse zomermaanden zullen door de klimaatveranderingen veel vakantiegangers te heet worden, terwijl in de Alpen en Pyreneeën te weinig sneeuw zal vallen voor de wintersporter.
„Frankrijk krijgt al deze eeuw grote problemen met de gevolgen van klimaatverandering”, stelde milieuorganisatie Greenpeace gisteren na studie. De organisatie ziet ernstige gevolgen voor de Franse watervoorziening, landbouw en economie.
De organisatie wijst onder meer op een onderzoek van de Franse weerdienst Météo France. Die stelde eerder in zijn rapport ”Impact” dat de sneeuwval in de noordelijke Alpen zal teruglopen van vijf naar vier maanden per jaar. Op de zuidelijke berghellingen en in de Pyreneeën zal het straks twee maanden per jaar sneeuwen. Nu is dat nog drie.