Buitenland

Jordanië probeert toerist te paaien

AMMAN - Het toerismebureau van Jordanië heeft donderdag een publiciteitsoffensief gelanceerd om juist de veilige reputatie van het land te benadrukken na de aanslagen op drie hotels in de Jordaanse hoofdstad Amman, afgelopen woensdag.

Buitenlandredactie
11 November 2005 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

„Jordanië staat te boek als een van de veiligste landen in het Midden-Oosten, dat in de geschiedenis nog nooit door een grote terroristische actie is getroffen”, stelt directeur S. van Egmond van het Jordan Tourism Board Benelux. „Nieuwe groepen toeristen zijn inmiddels gearriveerd en kunnen hun reis als gepland voortzetten.”Vorig jaar brachten 7800 Nederlanders een meerdaags bezoek aan Jordanië. Het land, onder meer bekend wegens de historische stad Petra, was dit jaar nog meer in trek. In de eerste zes maanden van 2005 gingen al 5400 Nederlandse vakantiegangers naar Jordanië.

Honderden Jordaniërs gingen gisteren in Amman de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken over hun landgenoot Abu Musab al-Zarqawi, wiens terreurgroep al-Qaida in Irak de aanslagen op drie hotels in de hoofdstad heeft opgeëist.

Volgens de Jordaanse autoriteiten zijn bij de aanslagen van woensdagavond op drie hotels die deel uitmaken van Amerikaanse ketens, 57 mensen om het leven gekomen en ongeveer 115 gewond geraakt. De meeste slachtoffers waren Jordaniërs.

De Iraakse tak van al-Qaida heeft gisteravond via internet een tweede verklaring opgesteld over de aanslagen. Daarin staat dat is besloten tot de „aanslagen op de boevennesten in Amman” omdat na „uitgebreide studie duidelijk is geworden dat het centra waren van waaruit oorlog wordt gevoerd tegen de islam.” Al-Qaida vraagt begrip van moslims voor de aanslagen op de drie hotels, die ook zouden dienen als „een veilige haven voor smerige Israëlische en westerse toeristen die corruptie en onzedelijkheid verspreiden onder de moslims.”

De Jordaanse politie heeft donderdag verscheidene personen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Over het aantal arrestanten lieten politiebronnen zich niet uit tegenover het Jordaanse persbureau Petra. Er zouden zes auto’s in beslag zijn genomen. Daarvan hadden er twee een Iraakse nummerplaat.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deed na spoedoverleg een verklaring uitgaan waarin de aanslagen werden veroordeeld en terrorisme in al zijn gedaantes een van de ernstigste bedreigingen van de internationale vrede werd genoemd.

De Amerikaanse president George Bush belde de Jordaanse koning Abdullah om zijn medeleven te betuigen, meldde Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan. Een van de doden is een Amerikaan, maakte de Amerikaanse ambassade in Amman bekend.

Koningin Beatrix heef koning Abdullah een telegram gestuurd om hem te condoleren met de doden als gevolg van de aanslagen. Premier Balkenende heeft inmiddels zijn medeleven betuigd aan de minister-president van Jordanië. De Rijksvoorlichtingsdienst weet nog niet of de aanslagen gevolgen zullen hebben voor het aanstaande staatsbezoek (29 november tot en met 1 december) van koning Abdullah II bin Al Hussein en zijn vrouw koningin Rania Al Abdullah. Tussen het Huis van Oranje en het koningshuis van Jordanië bestaan warme vriendschapsbanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer