Belangrijk prinselijk bezoek aan Marokko
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zetten de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland luister bij. Ze brengen van zondag 13 tot en met woensdag 16 november een bezoek aan het Maghrebland. De reis van het paar is belangrijk, gezien de grote Marokkaanse minderheid in Nederland en de spanningen die ontstonden na de moord op de filmmaker Theo van Gogh door een Nederlander van Marokkaanse origine, Mohammed B.
Zeven vrouwen en vijf mannen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, voor de helft van Marokkaanse origine, maken in het kielzog van prins Willem-Alexander en prinses Máxima de reis naar Marokko mee. Op een na studeren alle meereizende jongeren: rechten, geschiedenis, medicijnen, economie en maatschappijleer. Ze zullen een aantal programmaonderdelen van het bezoek bijwonen. „De reis met het paar is een idee van het hof, het Oranje Fonds (een fonds voor integratie waarvan de prins en de prinses beschermpaar zijn) en Forum, een instituut voor multiculturele ontwikkeling”, vertelt Mieke Wouters van Forum.De deelnemers aan het reisproject ”Connecting Identities” zullen met elkaar en met anderen praten over zaken die belangrijk zijn voor de identiteit, aldus Wouters. „Hoewel de prins en de prinses zich vooral zullen bezighouden met waterbeheer, microkrediet en cultuur gaan we na welke raakvlakken dat heeft met identiteit. Als je het over watermanagement en microkredieten hebt, heb je het over sociale rechtvaardigheid. Je kunt de vraag stellen of maatschappelijke betrokkenheid bijvoorbeeld een rol speelt bij die zoektocht naar identiteit. Ben je op jezelf gericht of ben je bezig met de samenleving? Dan vraag ik jongeren altijd of ze solidair of solitair zijn”, aldus Wouters.
De jongerengroep treedt niet alleen in de voetsporen van prins en prinses, maar gaat ook een gesprek aan met Marokkaanse leeftijdsgenoten. Het is de speciale wens van prins Willem-Alexander en prinses Máxima dat ze met de jongeren achter gesloten deuren diepgaand van gedachten zullen wisselen.
Programma
Uit de recent verschenen Forum-bundel ”Beatrix, koningin van alle Nederlanders” valt af te leiden dat de Oranjes meetellen bij de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Het bezoek van de Prins van Oranje en zijn vrouw heeft dan ook een belangrijke symbolische waarde, benadrukt Forum-bestuurssecretaris Chris Huinder. „De reis is voor ons een uitstekende gelegenheid om te kijken hoe de prins en de prinses met hun maatschappelijke betrokkenheid omgaan en of dat de jongeren aanspreekt. Dit evenement moet deze jongeren stimuleren om met leeftijdsgenoten een discussie aan te gaan over de betekenis van identiteit in een multiculturele samenleving.”
De prins en de prinses worden zondagavond op het vliegveld van Marrakech opgewacht door prins Moulay Rachid van Marokko. Prins Rachid is een broer van de Marokkaanse koning Mohammed VI. Maandagochtend houdt de Nederlandse prins de openingstoespraak op het watercongres ”Tussen windmolen en watermolen”. Het congres wordt op de universiteit van Marrakech georganiseerd door de Stichting Marokko-Nederland 400 jaar. De stichting is opgericht ter gelegenheid van het feit dat in 1605 de eerste officiële contacten tussen Marokko en Nederland zijn gelegd. Dit jaar schenkt de stichting extra aandacht aan projecten die de (Nederlands-)Marokkaanse en Nederlandse cultuur verbinden en de onderlinge contacten versterken.
Prinses Máxima woont maandagochtend een gedeelte van de Women’s World Banking Conferentie bij. In het Palmeraie Golf Palace Hotel wordt de prinses ontvangen door de minister-president van Marokko Driss Jettou, die tevens de openingstoespraak houdt. De conferentie wordt jaarlijks georganiseerd door het WWB Global Network for Banking Innovation (GNBI). Het internationale netwerk bestaat uit financiële instellingen en banken die microfinanciering beschouwen als een rendabele sector. GNBI organiseert jaarlijks een conferentie voor zijn leden.
De prinses spreekt daar met gezag. Zij is bankier van professie en lid van de groep van adviseurs voor het Internationale Jaar van het Microkrediet. Máxima zei de afgelopen week in een toespraak voor de VN in New York dat er nog heel veel moet gebeuren om de armoede te bestrijden door middel van microkredieten (kleine leningen aan kleine zelfstandigen in de derde wereld).
Het middagprogramma van de prins en de prinses staat maandag in het teken van het waterbeheer in de regio Marrakech. Bezocht worden onder meer het Bassin Hydraulic du Tensift Bassin en de waterzuiveringsinstallatie Station de Traitement des Eaux. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan Art en Tour Marrakech, een intercultureel muziekprogramma gericht op artistieke samenwerking tussen Nederland en Marokko. Het programma wordt georganiseerd door het Fonds Amateurkunst en Podiumkunsten in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ter gelegenheid van de viering van 400 jaar betrekkingen. Deelnemers zijn onder andere de Surinaams-Caraïbische formatie Fra Fra Sound uit Nederland, de Marokkaanse DJ Saif uit Nederland en het trio Majid Bekkas uit Marokko.
Medina
De prins en de prinses brengen dinsdag een bezoek aan de medina (markt) van Marrakech. Het paar begint het bezoek in het Al Amana-kantoor, waar microkredieten worden verstrekt. De gasten worden ontvangen door de directeur en spreken met kredietverstrekkers en klanten die microkredieten ontvangen. Aansluitend brengen de prins en de prinses een bezoek aan een aantal ondernemers, onder wie de eigenaar van een kruidenwinkel en een stoelenproducent.
’s Middags wordt de Koranschool Medersa ben Youssef bezocht. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima krijgen een rondleiding en spreken met vijftien studenten over de thema’s religie en identiteit. Daarna woont het paar in het Musée Dar Si Saïd de opening bij van de tentoonstelling ”Respect! Vormen van samenleven”. De tentoonstelling is georganiseerd door de Mondriaan Stichting en toont hedendaagse Nederlandse beeldende kunst. De Mondriaan Stichting heeft de tentoonstelling samengesteld in opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ter gelegenheid van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland. Ook de staatssecretarissen Van der Laan (Cultuur) en Nicolaï (Buitenlandse Zaken) zijn bij de opening aanwezig.
Woensdag bezoeken de prins en de prinses de plaats Amizmiz, niet ver van Marrakech. Na de ontvangst door de burgemeester krijgt het paar uitleg over ontwikkelingen in de gemeente. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan een internaat waar zo’n negentig meisjes uit de regio onderwijs volgen. Daarna nemen de prins en de prinses poolshoogte bij enkele werkplaatsen van handwerklieden, onder wie een meubelmaker, een smid en een lijstenmaker. Het bezoek aan Marokko wordt afgesloten met een bezoek aan de stuwdam Barrage Lalla Takerkoust.
Agenda
Prinses Margriet verblijft van 8 tot en met 18 november in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Zij zal daar deelnemen aan de tweejaarlijkse vergadering van alle Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen.
Koningin Beatrix is morgenochtend, 12 november, in de Doelen te Rotterdam aanwezig op het symposium ”Het is een mens! Menselijke waardigheid in het geding”, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Radboudstichting.
Prinses Laurentien opent morgenochtend in het Beatrix Theater in Utrecht met een toespraak het jubileumcongres van het Genootschap Onze Taal.
Koningin Beatrix krijgt op woensdagmiddag 16 november op Paleis Noordeinde symbolisch het Beatrix-Jubileumbos aangeboden.
Prins Willem-Alexander reikt op vrijdag 18 november op Paleis Noordeinde de Erasmusprijs uit aan de wetenschapshistorici Simon Schaffer en Steven Shapin. De prijs heeft dit jaar als thema ”Wetenschap en Samenleving”. De prins is regent van de Stichting Praemium Erasmianum.