Schuldkwestie Nigeria bedreigt kinderopvang
DEN HAAG (ANP) – Minister Zalm (Financiën) zit met een gat van 1,2 miljard euro als de Tweede Kamer niet akkoord gaat met het plan voor de schuldkwijtschelding van Nigeria. Dat zal onder andere ten koste gaan van de mooie plannen voor een betere kinderopvang, waarschuwde hij donderdag.
Een groot deel van de Kamer heeft moeite met de manier waarop Zalm en minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking de schuld van Nigeria aan Nederland willen saneren. De afspraak is dat de olierijke west afrikaanse staat bijna de helft van de circa 1,2 miljard aan uitstaande schulden terugbetaalt in ruil voor kwijtschelding van de rest.Van Ardenne moet vervolgens de kwijtschelding van ongeveer 622 miljoen euro financieren uit de recente ophoging van het budget voor ontwikkelingshulp. Lachende derde is de minister van Financiën die een al afgeschreven kostenpost voornamelijk veroorzaakt door exportkredietverzekeringen, alsnog binnenhaalt.
PvdA en GroenLinks toonden zich donderdag tijdens een debat in de Kamer weliswaar voorstander van de schuldkwijtschelding, maar willen dat de 574 miljoen euro die Nigeria terugbetaalt, ten goede komt aan de pot voor ontwikkelingshulp. „Het mag niet zo zijn dat de armen in Nigeria de Nederlandse kinderopvang moeten betalen", argumenteerde GroenLinks woordvoerster Karimi.
Ook het CDA is nog niet tevreden. Het Kamerlid Ferrier wil pas akkoord gaan met de ’deal’ als de Kamer in staat is om te controleren of Nigeria zich aan de gemaakte afspraken houdt. Die afspraken houden in dat de Nigeriaanse regering de kwijtgescholden bedragen gebruikt voor armoedebestrijding, het tegengaan van corruptie en economische hervormingen.
De kritische fracties zitten echter met het probleem dat als de deal niet doorgaat, Nederland kan fluiten naar de 574 miljoen die Nigeria nu bereid is terug te betalen. En dan is Zalm de huilende derde want dan krijgt hij geen geld van Nigeria en kan hij Ontwikkelingssamenwerking niet aanslaan voor de rest van de schuld. Hij heeft dan geen dekking meer voor de 1,2 miljard die hij al in de begroting had verwerkt. Hij moet dan de komende drie jaar jaarlijks 400 miljoen ombuigen, bevestigde hij na afloop van het debat.
De Kamer zal tijdens de stemmingen over de begroting van Buitenlandse Zaken later deze maand duidelijk maken of de deal door kan gaan.