Economie

Bedrijven niet klaar voor levensloop

AMSTERDAM - Met nog twee maanden te gaan, is het merendeel (95 procent) van de Nederlandse bedrijven en organisaties niet klaar voor invoering van de levensloopregeling, de wet Walvis, de veranderingen in het prepensioen en de auto- van-de-zaakregeling.

Redactie economie
10 November 2005 13:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Dat blijkt uit een vanmiddag gepresenteerd onderzoek van Ernst & Young Belastingadviseurs en ADP Nederland BV. De bedrijven zijn niet klaar als gevolg van een gebrek aan eenduidige voorlichting, een onvoldoende besef van de consequenties en het onderschatten van de benodigde administratieve aanpassingen.Uit het onderzoek onder meer dan 500 directeuren, hoofden personeelszaken, hoofden van administratieve afdelingen, financieel directeuren en salarisadministrateurs blijkt dat er een inhaalslag nodig is om de administratie op tijd op orde te hebben.

Het overgrote deel (95 procent) van de bedrijven is of nog niet begonnen met het inrichten van de administratie rondom de levensloopregeling, of verkeert nog in de startfase. Dat terwijl driekwart van de ondervraagden denkt dat ongeveer 25 procent van de werknemers gaat sparen voor de levensloop.

donderdagmorgen kwamen ook ING en de Postbank met de waarschuwing dat de meerderheid van de werknemers volgend jaar niet kan profiteren van de levensloopregeling. Dit komt door de late politieke besluitvorming, menen deze banken.

Uit een gezamenlijk onderzoek komt naar voren dat het driekwart van de werkgevers aan concrete informatie ontbreekt, waardoor zij onvoldoende weten wat zij hun medewerkers moeten vertellen. „Het heeft er alle schijn van dat medewerkers daarom pas op het allerlaatste moment over deelname kunnen beslissen. Vooral voor de circa 3 miljoen werknemers die aan een spaarloonregeling deelnemen kan dat vervelende gevolgen hebben”, aldus ING en de Postbank.

Ook met de andere stelselwijzigingen zijn er de nodige problemen, meent Ernst & Young. Zo is 83 procent van de organisaties niet klaar met de aanpassingen met betrekking tot Walvis (83 procent), de Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in sociale verzekeringswetten.

Ook moet bijna de helft nog beginnen met het aanpassen van de administratie voor het prepensioen.

Volgens M. Kuipers van Ernst & Young Belastingadviseurs, betekent dit een bijzonder groot risico voor organisaties, gezien de potentiële impact van veel nieuwe wettelijke regelingen.

H. Jansen, directielid bij ADP Nederland BV, is het daarmee eens: „De voorbereiding voor een goede administratie vergt veel tijd. Op tijd starten is van groot belang om per 1 januari klaar te zijn. Gelukkig zijn er ook organisaties die wel tijdig zijn begonnen en die sinds mei al bezig zijn met de voorbereiding.”

Opvallend is dat 47 procent van de ondervraagden niet heeft onderzocht of de huidige pensioenregeling past binnen de nieuwe wettelijke grenzen. Ook heeft 55 procent geen inzicht in de toekomstige kosten van de pensioenregeling.

Dat is volgens Kuipers een zorgelijke toestand, aangezien de Belastingdienst de bedrijven heeft gevraagd om vóór 1 januari aan te geven of hun pensioenregeling al aan de nieuwe wettelijke bepalingen voldoet.

Wat betreft de auto van de zaak vindt ruim een kwart van de organisaties de administratieve gevolgen onredelijk zwaar en verwacht bijna de helft een kostenstijging. Bijna driekwart (73 procent) beoordeelt de informatievoorziening door de overheid als slecht of matig.

Jansen: „Er komt veel informatie op de mensen af. Ze betreft verschillende onderwerpen die op verschillende momenten spelen en vanuit verschillende sectoren komen, zoals overheid, verzekeraars, banken. Dit alles maakt het lastig om zicht te houden op het grote geheel. Een goede voorbereiding is cruciaal.”

Volgens zowel Kuipers als Jansen geeft het onderzoek aan dat er in februari en maart nog veel correcties in loonadministraties zullen plaatshebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer