Economie

WTO-besprekingen leveren niets op

GENEVE - De besprekingen die de belangrijkste handelspartners binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) deze week in Genève hebben gevoerd over een verdere liberalisering van de wereldhandel, hebben niets opgeleverd.

Redactie economie
10 November 2005 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Het overleg had de aanzet moeten zijn voor een blauwdruk voor een voltallig ministersoverleg in Hongkong in december. De betrokken partijen zijn het er nu alleen over eens dat de kansen op succes daar kleiner zijn geworden.We zijn niet in staat geweest de vooruitgang te boeken waarop we hadden gehoopt”, verklaarde de Amerikaanse handelsgezant R. Portman woensdag na afloop van de besprekingen. Sommige geschillen zijn bijgelegd, maar niet voldoende om verder te onderhandelen, zo zei hij.

Volgens Peter Mandelson, EUcommissaris voor Handel, is de kloof groot.” De geschilpunten zijn niet verkleind, maar wel nauwkeurig vastgesteld, aldus de EUvertegenwoordiger. De betrokken partijen, de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan, Brazilië en India, spraken maandag in Londen en dinsdag en woensdag in Genève met elkaar.

Ook minister Brinkhorst toonde zich woensdag in de Tweede Kamer teleurgesteld over de uitkomst van de handelsbesprekingen. Hij deelde de zorg van de Kamer dat de onderhandelingen over het buitengewoon ingewikkelde en kwetsbare” landbouwdossier in Hongkong daardoor op een mislukking zouden kunnen uitdraaien.

Vooral de EU en de Verenigde Staten staan onder druk om verdere toezeggingen op landbouwgebied te doen. Ze steunen hun landbouwsector jaarlijks met miljarden. Ontwikkelingslanden kunnen daardoor hun eigen producten moeilijk kwijt. Binnen de EU voelt Frankrijk, dat een groot deel van de landbouwsteun ontvangt, weinig voor concessies.

Een aantal fracties vroeg zich tijdens het debat af of de ontwikkelingslanden er in deze handelsronde wel beter af zullen komen. De handelsbesprekingen beginnen volgens woordvoerder Slob van de ChristenUnie uit te draaien op een ordinaire strijd van geven en nemen” in plaats van op een ontwikkelingsronde.

Volgens Brinkhorst is het uit de tijd om nog van de ontwikkelingslanden” te spreken, omdat er sprake is van steeds grotere onderlinge verschillen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer