Toch subsidie voor elektriciteitscentrale
DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil energiezuinige elektriciteitscentrales voorlopig blijven subsidiëren. De steun aan de zogeheten wkkcentrales (warmtekrachtkoppeling), die goed zijn voor 40 procent van de stroomopwekking, gaat volgend jaar wel omlaag.
In een overleg met de Tweede Kamer zei Brinkhorst dat hij niet uitsluit dat ook in 2007 nog subsidie beschikbaar komt voor de wkkcentrales. Eerder was de minister van plan de centrales niet meer te subsidiëren, maar dat stuitte op verzet van een grote Kamermeerderheid. Brinkhorst kwam daaraan tegemoet. De subsidie voor de kleine installaties bij vooral tuinders gaat nu zelfs omhoog, maar die voor de grotere installaties bij de industrie en de elektriciteitsbedrijven gaat fors omlaag.Brinkhorst besloot eerder tot het stoppen van de subsidie voor wkkinstallaties, omdat de kosten van de subsidies voor duurzame energie uit de hand dreigden te lopen. De minister heeft al een wetsvoorstel ingediend om de kosten van duurzame energie te begrenzen. Dat is nog niet aangenomen.
De bewindsman onderschat de financiële risico’s van splitsing van de energiebedrijven, aldus P. van den Oetelaar, die Nederlandse energiebedrijven heeft geadviseerd bij de geheime contracten die ze sloten met Amerikaanse investeerders. Er dreigt nu een schadepost van 5 miljard dollar. Brinkhorst denkt echter dat de risico’s beperkt zijn en dat het gaat om enkele miljoenen. Van den Oetelaar noemt zijn research broddelwerk.”
Het overgrote deel van de Nederlandse energiebedrijven heeft in de periode van 1994 tot 2000 bezittingen zowel installaties als netwerken ondergebracht in leasecontracten met Amerikaanse banken. Doordat de Amerikaanse investeerders mochten afschrijven op de bezittingen hadden ze een fiscaal voordeel, dat ze deelden met de Nederlandse bedrijven. De leasecontracten hebben een looptijd van 20 of 25 jaar, waarna de Nederlandse energiebedrijven, die daarvoor reserveringen hebben gemaakt, ze weer zouden terugkopen.