Gebrek aan religievrijheid in potentiële EU-landen”
ANDIJK - De vrijheid van godsdienst is in Bulgarije en Roemenië, twee landen die waarschijnlijk over een jaar toetreden tot de Europese Unie, nog steeds onvoldoende gewaarborgd. Voor Turkije geldt hetzelfde.
Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign in een woensdag verschenen rapport, getiteld ”Religious Freedom in Bulgaria, Romania and Turkey: In depth”. Het rapport is opgesteld in samenwerking met verschillende andere christelijke hulporganisaties.Het rapport zal verspreid worden onder politici en autoriteiten in en buiten Europa. Daarnaast zijn op verschillende politieke niveaus lobbyactiviteiten gestart om tekorten die in de desbetreffende landen nog steeds bestaan op het gebied van godsdienstvrijheid onder de aandacht te brengen.
Een van de voorwaarden voor toetreding tot de Europese Unie is naleving van de internationale mensenrechtenverdragen. Jubilee Campaign schrijft bezorgd te zijn over het feit dat het onderwerp mensenrechten, in het bijzonder godsdienstvrijheid, weinig tot geen aandacht krijgt in de voortgangsrapportages van de Europese Commissie.
Hoewel de Europese Commissie verklaart dat zowel Bulgarije als Roemenië voldoet aan de zogenoemde Kopenhagencriteria laat het rapport zien dat er nog steeds beperkingen bestaan op het gebied van godsdienstvrijheid in deze landen, aldus de mensenrechtenorganisatie. De handhaving van verschillende religieuze wetten en zelfs de letterlijke teksten van sommige wetten zijn niet in overeenstemming met de bestaande mensenrechtenverdragen en internationale overeenkomsten. Roemenië staat zelfs op het punt door middel van een spoedprocedure wetgeving aan te nemen die in strijd is met de internationale wetgeving over godsdienstvrijheid.”
Turkije heeft vorderingen gemaakt op het gebied van godsdienstvrijheid, zo meldt het rapport. Jubilee Campaign heeft echter zorgen over de intensieve manier waarop religie wordt gecontroleerd en aangestuurd vanuit de overheid en de beperkte ruimte die religieuze minderheden in wetgeving en praktijk hebben om hun geloof te kunnen uitoefenen.” Vanuit de Turkse samenleving is er volgens de organisatie een lichte toename van intolerantie waar te nemen ten opzichte van bepaalde religieuze minderheden, soms zelfs openlijk ondersteund vanuit de overheid.”
Mede namens de deelnemende hulporganisaties roept Jubilee Campaign politici ertoe op het recht op godsdienstvrijheid serieus te nemen en de nieuwe lidstaten nog eens nader te onderzoeken en kritisch aan te spreken op schendingen van het recht op godsdienstvrijheid. De EU, zo stelt zij, moet een duidelijke boodschap afgeven dat de wetgeving die godsdienst regelt in Bulgarije, Roemenië en Turkije zo snel mogelijk in overeenstemming moet worden gebracht met de bestaande Europese en internationale mensenrechtenverdragen en overeenkomsten. Het is juist nu van belang om met een heldere boodschap te komen over de feitelijke stand van zaken, om zo godsdienstvrijheid in het algemeen maar ook de positie van religieuze minderheden in Bulgarije, Roemenië en Turkije op tijd te kunnen veiligstellen en versterken voor de toetreding tot de Europese Unie een feit is”, aldus het rapport.