Blair lijdt nederlaag in Lagerhuis
LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft woensdag de stemming in het Lagerhuis over nieuwe, strenge terreurwetgeving verloren.
Zijn voorstel om het voorarrest van terreurverdachten te verlengen van veertien tot negentig dagen werd met een meerderheid van 322 tegen 291 stemmen verworpen. Dit betekent dat ook leden van Blairs eigen Labourpartij tegen het voorstel hebben gestemd.Bij wijze van compromis stemden de leden van het Lagerhuis alleen in met een verlenging van het voorarrest van terreurverdachten tot 28 dagen. Voordat dat voorstel kracht van wet krijgt, moet ook het Hogerhuis er nog mee instemmen.
Blair had het Lagerhuis voor de stemming nog voorgehouden dat de Britse politie sinds de bomaanslagen van 7 juli in Londen twee terreurcomplotten heeft verijdeld en dat daaruit weer eens te meer duidelijk is geworden hoe reëel de terreurdreiging is. Na afloop van de stemming sprak Blair zijn verbazing uit over het feit dat parlementariërs de burgerrechten van een klein aantal terreurverdachten” kennelijk belangrijker vinden dan de bescherming van alle burgers tegen terrorisme.
Het verzet tegen de verlenging van het voorarrest, volgens de regeringBlair noodzakelijk in de strijd tegen het terrorisme, was heftig. Omdat elke stem telde, had Blair twee ministers voortijdig laten terugkeren uit het buitenland. Het betreft minister van Financiën Gordon Brown, die slechts twee uur in Israël verbleef, en minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw. Hij kortte een bezoek namens de Europese Unie aan Rusland in. Partijvoorzitter van Labour Ian McCartney keerde vrijwillig voortijdig van zijn ziekbed terug naar de werkvloer om de stemming bij te wonen. Hij is herstellende van een hartoperatie.
Nu het voorstel is weggestemd, heeft Blair een vernederende nederlaag geleden die vraagtekens plaatst bij zijn leiderschap. Niet eerder sneuvelde een voorstel van zijn regering in het Lagerhuis. Blairs woordvoerder gaf woensdag na het debacle voor de premier echter te kennen dat er geen sprake van is dat de stemming een weerspiegeling is van het vertrouwen in Blair als leider. Oppositieleider Michael Howard zei dat duidelijk is geworden dat Blair zelfs zijn eigen partij niet geheel achter zich kan krijgen en dat hij daarom zou moeten overwegen op te stappen.
Blair wil een antiterrorismewet door het parlement loodsen die het volgen van trainingen in opleidingskampen voor terroristen, het aanzetten tot geweld en het verheerlijken van terrorisme verbiedt. Veel parlementariërs vrezen dat het verheerlijkingsverbod neerkomt op het tot misdadiger bestempelen van mensen die onafhankelijkheidsbewegingen steunen.
Details over de verhinderde complotten waar hij voor de stemming mee schermde, verstrekte Blair niet, maar vorige week verschenen drie verdachten voor een Britse rechtbank op verdenking van samenzwering met de intentie te moorden en van het werven van fondsen voor terroristen.