Advocaten boycotten Iraakse tribunaal na moord
BAGDAD (ANP/RTR) – De advocaten van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein en zijn naaste medewerkers hebben woensdag alle contacten verbroken met het speciale tribunaal dat hun cliënten moet berechten. Aanleiding is de moord woensdag op een van de juristen.
Saddams Husseins raadsman Khalil al–Dulaimi liet weten zich persoonlijk bedreigd te voelen. „We hebben te maken met dagelijkse bedreigingen en die maken het ons onmogelijk naar onze kantoren of naar de rechtbank te gaan en getuigen te verhoren", aldus al–Dulaimi.De advocaat riep de Verenigde Naties opnieuw op in te grijpen en de processen stil te leggen. De raadslieden van Saddam Hussein vroegen al eerder om het proces van de ex–dictator te verplaatsen naar het buitenland omdat de onveilige situatie in Irak een eerlijk proces onmogelijk zou maken.
Adil al–Zubeidi kwam dinsdag om door een schietpartij in Bagdad. Hij verdedigde voor het speciale tribunaal Saddam Husseins halfbroer Barzan al–Tikriti en de voormalige vicepresident Taha Yassin Ramadan. Hij was de tweede advocaat die werd vermoord sinds de processen voor het tribunaal op 19 oktober begonnen.
De vijf rechters in het proces tegen Saddam Hussein beraden zich de komende dagen over de vraag in hoeverre de moorden de rechtszaak zullen beïnvloeden. Dat heeft voorzittend rechter Rizgar Mohammed Amin woensdag gezegd. Hij benadrukte dat de regering verantwoordelijk is voor de veiligheid van allen die betrokken zijn bij de processen tegen de leden van het voormalige regime.
Wat betreft de behandeling van gedetineerden in Amerikaanse detentiecentra in het buitenland, zoals de Iraakse Abu Ghraib–gevangenis, komt er geen Amerikaans onderzoek. De Amerikaanse senaat verwierp een wetsvoorstel dat voorzag in de instelling van een speciale onderzoekscommissie.
Vorig jaar kwam aan het licht dat Amerikaanse militairen Iraakse gedetineerden in de Abu Ghraib–gevangenis in Bagdad hadden mishandeld. Volgens de Democratische senator Ted Kennedy lijkt „Abu Ghraib nog maar het topje van de ijsberg” en hebben Amerikaanse functionarissen zich ook in detentiecentra in Afghanistan en Guantànamo Bay misdragen.
Het Amerikaanse leger heeft eerder dit jaar na een eigen onderzoek de voormalige bevelhebber in Irak, generaal Ricardo Sanchez, vrijgepleit van het Abu Ghraib–schandaal. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vroeg eerder dit jaar om een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld bij het schandaal. De senaat keurde vorige maand naar aanleiding van de kwestie een wet goed die mishandeling en vernedering van gedetineerden verbiedt.
Een aanslag met een autobom in de buurt van de Iraakse stad Baquba kostte aan zeker zeven personen het leven. De dader bracht de auto tot ontploffing in de buurt van patrouillerende agenten.