Binnenland

Recht patiënt op dure medicijnen

DEN HAAG - Patiënten moeten recht krijgen op gebruik van extreem dure medicijnen als die voor hun behandeling noodzakelijk zijn. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Redactie politiek
9 November 2005 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Op dit moment krijgen sommige patiënten niet de geneesmiddelen die ze nodig hebben. Volgens het VVD-Kamerlid Schipper komt dat doordat ziekenhuizen het geld dat ze ontvangen voor dure medicijnen gebruiken voor andere dingen. Om daar een eind aan te maken moeten patiënten een wettelijk recht krijgen op verstrekking van geneesmiddelen, zo zei Schipper vanmiddag in de Kamer tijdens de behandeling van de volksgezondheidsbegroting.Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet de verstrekking van dure geneesmiddelen een andere opzet geven, vindt Schipper. Ziekenhuizen mogen in het nieuwe systeem niet de macht hebben om verstrekking te blokkeren met het argument dat het geld op is.

De fracties van CDA en PvdA zijn het daar mee eens. Volgens CDA-Kamerlid Buijs kunnen patiënten nu al naar de rechter stappen als ze bepaalde medicijnen niet krijgen. De christendemocraat vindt dat uiteindelijk de specialist moet besluiten of een patiënt bepaalde medicijnen krijgt of niet. De PvdA vindt dat minister Hoogervorst 200 miljoen euro extra beschikbaar moet stellen. Daarmee kunnen ziekenhuizen en specialisten het probleem van de dure medicijnen voor eens en altijd oplossen.

Dure medicijnen kunnen soms 150.000 euro per jaar per patiënt kosten. Verzekeraars zijn verplicht 80 procent van deze kosten te vergoeden. De overige 20 procent moeten ziekenhuizen betalen.

Verder wil de PvdA de ouderen en chronisch zieken in het nieuwe ziektekostenstelsel dat volgend jaar in werking treedt, een extra tegemoetkoming krijgen van bijna 100 euro. Deze groep mensen profiteert nooit van de teruggaafregeling (no-claim) in de zorgverzekering. Daarom mogen ze wel een extraatje krijgen, zo stelde het sociaaldemocratische Kamerlid Heemskerk vanmiddag.

De tegemoetkoming kost ruim 80 miljoen euro. Heemskerk wil die betalen uit een meevaller van 250 à 300 miljoen euro uit de zorgtoeslag. De ziektekostenpremies in het nieuwe stelsel vallen lager uit dan het bedrag van 1100 euro waar Hoogervorst steeds vanuit is gegaan.

CDA en VVD steunen het PvdA-plan niet. Ze vinden het nog te vroeg om te speculeren over meevallers in de zorgtoeslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer