Binnenland

Pastors (Leefbaar Rotterdam) moet opstappen

ROTTERDAM (ANP) – De Rotterdamse gemeenteraad heeft wethouder M. Pastors (Leefbaar Rotterdam) dinsdag weggestuurd. De raad nam met 23 tegen twintig een motie van wantrouwen aan tijdens een interpellatiedebat dat GroenLinks had aangevraagd.

8 November 2005 17:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:09
ROTTERDAM - Wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam moet van de gemeenteraad opstappen. Dinsdag nam de raad een motie van wantrouwen met 23 tegen twintig stemmen aan. De motie was ingediend door GroenLinks. De partij had het interpellatiedebat aangevraag
ROTTERDAM - Wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam moet van de gemeenteraad opstappen. Dinsdag nam de raad een motie van wantrouwen met 23 tegen twintig stemmen aan. De motie was ingediend door GroenLinks. De partij had het interpellatiedebat aangevraag

GroenLinks wilde dinsdag opheldering over uitlatingen van Pastors in het informatieblad van het Dekenaat Rijnmond. Hij zei daarin onder meer dat moslims vaak hun religie gebruiken als reden voor hun gedrag en om zich van de maatschappij af te keren. Pastors had sinds maart een spreekverbod: hij mocht alleen over moslims spreken als het te maken had met zijn portefeuille Fysieke Infrastructuur.

Het CDA vond dat Pastors die afspraak schond. „Wij hadden een afspraak. En dan kan het niet dat de burgemeester achteraf zegt dat Pastors het interview in het parochieblad deed als lijsttrekker”, aldus fractievoorzitter H. van den Born.

De man die na de dood van Pim Fortuyn de leiding overnam bij Leefbaar Rotterdam, gaf zelf aan dat hij „als mens” sprak met het blad en dat hij zijn visie gaf op zijn geloofsbeleving. Pastors is van huis uit katholiek. Zijn moeder stuurde hem voor het raadsdebat een sms–je met de boodschap dat ze een kaarsje voor hem zou branden.

Nadat de meerderheid van de gemeenteraad had aangegeven dat deze wethouder moest vertrekken, toonde Pastors zich teleurgesteld. „Ik baal en vind het vreselijk. Ik heb vanaf het begin hard gevochten voor het collegebeleid.” Coalitiepartner CDA noemde hij onbetrouwbaar. „Het zijn drie jaar draaikonten geweest en nu zijn ze plotseling standvastig”. Fractievoorzitter R. Sörensen vond het een schande en sprak van „een opzet van links” waarin coalitiepartij CDA verraad pleegde en meeging.

Collega–wethouder Geluk (CDA) zei dat ook hij teleurgesteld was in de afloop van het debat. „Ik vind het jammer dat de raad een gewaardeerd collega naar huis heeft gestuurd”, maar volgens Geluk kon zijn fractie niet anders. „De fractie moest een keuze maken. Als al enkele keren is gewaarschuwd, moet je wel deze stap nemen anders verlies je je geloofwaardigheid.”

Geluk zei te hopen dat de twee overgebleven wethouders van Leefbaar Rotterdam, Van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) en Van Sluis (Haven en Economie) na het vertrek van Pastors aanblijven. „Ik hoop dat we door kunnen gaan. Er is immers geen vertrouwenscrisis naar het college toe. Het ging om een persoon.”
Leefbaar Rotterdam komt woensdag bijeen om over de ontstane situatie te praten. Burgemeester Opstelten praat diezelfde dag met alle fractievoorzitters.

Pastors kondigde aan dat hij zich niet de mond laat snoeren door de gebeurtenissen. „Ik zeg wat ik wil zeggen. Daar ga ik mee door. We willen de verkiezingen winnen. De bal ligt nu bij de Rotterdammers”, verwees hij naar de verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden. Pastors is recent verkozen tot lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam.

De wethouder heeft de kern van het integratiebeleid aangetast, aldus fractievoorzitter Van den Born in een door GroenLinks aangevraagd interpellatiedebat. Daarmee is Pastors’ positie in het college van burgemeester en wethouders onzeker.

Even voor drie uur is het debat geschorst tot half vier. Het college wil zich beraden. Het debat kan nog alle kanten op gaan. Het is nog niet zeker of Pastors of het college weg moeten of mogen blijven.

Ook binnen het college is een gespannen sfeer ontstaan na de recente uitlatingen van Pastors. Donderdag is er spoedberaad geweest tussen Pastors, collega–wethouders Geluk (CDA) en Van Sluis (LR) en burgemeester Opstelten.

Dinsdag diende GroenLinks een motie van wantrouwen in. De partij had het interpellatiedebat aangevraagd voor de raadsvergadering van dinsdag. De partij wil een goede verklaring van het college over uitlatingen die de wethouder deed in het informatieblad van het Dekenaat Rijnmond. Pastors zei daarin onder meer dat moslims vaak hun religie gebruiken als reden voor hun gedrag en om zich van de maatschappij af te keren.

Volgens het CDA is Pastors de toezeggingen die hij in maart deed, niet nagekomen. Toen kreeg hij een ’spreekverbod’ over moslims nadat hij zich negatief over hen had uitgelaten. Op 17 maart nam de raad een motie aan waarin dat van Pastors werd geëist.

De Socialistische Partij wil dat het hele college opstapt. Volgens fractievoorzitter Cornelissen kan de burgemeester de stad wel alleen, samen met ambtenaren, besturen. De wethouders kunnen hun werk beter voortzetten als lijsttrekker, zei hij.

De VVD steunt en ondersteunt geen enkele motie. De partij vindt alle commotie maar onzinnig. De fractie van de VVD in de Rotterdamse raad liet maandag al weten de opvatting van Pastors helemaal niet schokkend te vinden. De partij verwijt GroenLinks sfeerbederf en het uit de context halen van de uitspraken van Pastors.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de Unie Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (Ummao) en de Federatie Islamitische Organisaties Nederland aangifte van discriminatie, belediging en opruiing wilden doen tegen de Rotterdamse wethouder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer