Bedir gaat met daders brandstichting praten
UDEN (ANP) – De islamitische basisschool Bedir in Uden gaat binnenkort praten met vijf van de zeven daders van de twee brandstichtingen. Twee daders hebben aangegeven absoluut niet met Bedir in gesprek te willen. Dat heeft de schoolleiding van de islamitische school in Uden dinsdag bekendgemaakt. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is nog niet bekend.
Woensdag is het een jaar geleden dat de basisschool in de as werd gelegd, nadat het door een aantal pubers met een brandbom in brand was gezet. De brand vond plaats in de roerige periode na de moord op Theo van Gogh. Het zorgde ervoor dat er een vergrootglas op het Brabantse dorp werd gericht. De bassischool was even het middelpunt van het nieuws.De school staat woensdag even stil bij wat er een jaar geleden is gebeurd. „We gaan er een leuke dag buitenshuis van maken", zei directeur J. van der Voort van Bedir. Waar de leerlingen en leerkrachten naar toe gaan, wilde zij niet zeggen. „We gaan iets leuks doen. Daarbij ligt het accent er op om je samen sterk te voelen. We willen geen sombere herdenking."
Desondanks houden de leerkrachten de leerlingen scherp in de gaten. „Zeker in deze tijd dat er weer beelden van de brand op televisie komen", aldus Van der Voort. Zij wijst erop dat het goed gaat met de school. „Ondanks de twee brandstichtingen en de aanrijding van een leerkracht met leerlingen hebben we er 25 leerlingen bij gekregen", benadrukte de directeur.
Toch blijft het hekwerk en het cameratoezicht rond de school voorlopig nog staan en van kracht. „Er is nog steeds maatschappelijke onrust. Toen ik naar het journaal keek, draaide het in ieder onderwerp om moslims", zei algemeen directeur I. Taspinar van Simonscholen, het overkoepelend orgaan waar Bedir ondervalt. Volgens hem staat wederzijdse desinteresse de diepgang in de dialoog tussen moslims en niet–moslims vaak in de weg. „Ook de moslimscholen zijn gewone scholen", benadrukte Taspinar.
Ook onder de ouders leeft het gevoel dat er nog veel moet gebeuren. „Het multiculturele Nederland leeft alleen in de grote steden. In kleinere gemeenten leeft het niet, uitzonderingen daargelaten. Terwijl onze kinderen wel met elkaar moeten leven", aldus B. Sahin vader van twee Bedirleerlingen. „Na de brand was het veilige Brabant’–gevoel weg."
Toch heeft de brand ook goede dingen voortgebracht. „Sinds de brand zijn we met de hele school hand in hand gegaan en hebben we ons er door geslagen", besloot Hilal, een van de leerlingen van Bedir.