GS Noord–Brabant wil splitsingswet van tafel
DEN BOSCH (ANP) – Het college van Gedeputeerde Staten van Noord–Brabant wil dat het kabinet het wetsvoorstel om de energiebedrijven te splitsen, intrekt. Om druk op de ketel te zetten heeft het college besloten zijn aandelen in energiebedrijf Essent vooralsnog niet te verkopen.
Het college gaat proberen de andere aandeelhouders te bewegen eenzelfde standpunt in te nemen. Gedeputeerde O. Hoes heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Brabant is met ruim 30 procent grootaandeelhouder van Essent. De overige aandelen zijn in handen van enkele andere provincies en een aantal gemeenten.Het ministerie van Economische Zaken gaat ervan uit dat veel overheidsaandeelhouders van de Nederlandse energiebedrijven hun aandelen willen verkopen. Om privatisering van die bedrijven mogelijk te maken wil het kabinet ze opsplitsen in een commercieel productiebedrijf dat mag worden verkocht en een netwerkonderneming die in meerderheid in handen moet blijven van de overheid. De Tweede Kamer behandelt de zogenoemde splitsingswet vermoedelijk nog dit najaar.
Nu Noord–Brabant afziet van privatisering en wellicht andere aandeelhouders dat voorbeeld volgen, is volgens Hoes een belangrijk uitgangspunt voor de uitvoering van dat kabinetsplan van tafel. En dat is precies waar het Brabant om te doen is.
Volgens het college van GS is er namelijk te veel onzekerheid over de financiële en fiscale gevolgen van de opsplitsing. Het provinciebestuur is ook bang dat de Nederlandse energiebedrijven op Europees niveau hun concurrentiekracht verliezen omdat ze te klein worden. Bovendien is GS bang dat uitvoering van het kabinetsplan ten koste gaat van de werkgelegenheid.