Binnenland

Bordelen

Ruim twintig bordelen in noordelijk Nederland zetten afgelopen zaterdag hun deuren open voor het publiek. Meer dan 2000 mensen bezochten een van de 22 bordelen die aan de actie meededen.

Redactie: Johannes Visscher
8 November 2005 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

De open dag was een reactie op een vernietigend rapport van prostitutievakbond De Rode Draad. Die concludeerde dat er in bordelen in Noord-Nederland van alles mis is, variërend van belabberde hygiëne tot uitbuiting van vrouwen.„De conclusie dat honderden prostituees in tientallen bedrijven in het noorden van Nederland worden uitgebuit, deugt niet”, zegt André van Dorst, directeur van de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven. In een poging het blazoen te zuiveren, gingen de deuren van de bordelen zaterdag open. „Veel mensen zien bordelen alleen aan de buitenkant. Een pand met geblindeerde ramen, een rood lampje. Daar kunnen allerlei verhalen de ronde over gaan doen. Op de open dag konden mensen wat verder kijken.”

Kan het zijn dat vrouwen in de bordelen zijn geïnstrueerd om op de open dag een mooiweerverhaal te vertellen?
„Het zou kunnen dat er zaken onder de mat worden geschoven. Maar u denkt toch niet dat een vrouw zich zal laten dwingen om een bepaald verhaal te vertellen? Bovendien is het publiek niet gek.”

Nationaal rapporteur mensenhandel Korvinus zegt dat de uitbuiting van jonge buitenlandse vrouwen in de seksindustrie voortduurt.
„Dat ben ik onmiddellijk met haar eens. Wantoestanden zoals mensenhandel en uitbuiting in de prostitutiesector moeten worden bestreden.”

Zijn de activiteiten van een prostituee niet per definitie gedwongen van karakter?
„Dat ben ik niet met u eens. Een vrouw kan in dit werk een zekere voldoening hebben. Je kunt het ook vakmatig zien. Werken om den brode, net als de worstenverkoopster.”

Wat vindt u van de stelling dat een prostituee zichzelf met haar bezigheden verlaagt?
„Ik ben het daar niet mee eens. Het hangt ervan hoe je dat bekijkt. Ik heb daar met Rouvoet van de ChristenUnie ook wel eens een discussie over gehad. Ik begrijp dat er mensen zijn die vinden dat prostitutie niet moet bestaan. Anderen zijn van mening dat zoiets wel moet kunnen bestaan. We worden het nooit eens.”

Liquidatietoer
De één z’n dood is de ander z’n brood. Dat adagium gaat zeker op voor excursiebedrijf Van Aemstel Producties in Amsterdam. Sinds een jaar verzorgt het bedrijf de zogeheten liquidatietoer. Daarbij worden toeristen langs plekken gevoerd waar afrekeningen in het criminele circuit plaatsvonden.

Sinds vorige week staat de toer weer volop in de belangstelling. Toen werden immers binnen luttele dagen de beruchte crimineel John Mieremet, diens voormalige advocaat Evert Hingst en de omstreden vastgoedmakelaar Cees Houtman uit de weg geruimd.

De plaats waar Houtman is omgebracht, is voor de liquidatietoer niet interessant, zegt Raoel Serrée van het excursiebedrijf. „Houtman is in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Architectonisch gezien is dat geen buurt waar je vrolijk van wordt. Bovendien ligt de plek te ver van het centrum, waar de toertocht zich afspeelt.”

Wel is de plaats waar advocaat Hingst is vermoord, inmiddels in de toer opgenomen.

Is dat kies, zeker zo kort na de dood van Hingst?
Serrée: „We fietsen er langs, we gaan daar niet voor de deur staan.”

Dan nog.
„Ik heb er niet zo’n problemen mee. Als criminelen er geen moeite mee hebben om hier in Amsterdam te moorden, heb ik met zo’n toer geen moeite. Ze wisten van tevoren dat ze in de toer terecht konden komen. Ja, ik maak er maar een grapje van.”

JV

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer