Partijen nader tot elkaar over privatisering Schiphol
De onderhandelaars van CDA, LPF en VVD lijken af te steven op een beursgang van Schiphol. CDA en LPF waren tot dusver tegen privatisering, terwijl VVD alle aandelen van de overheid wilde privatiseren.
De partijen zijn overeengekomen dat ze gaan uitwerken onder welke voorwaarden op termijn een minderheid van de overheidsaandelen in de luchthaven naar de beurs kan worden gebracht.
Zalm (VVD) zei donderdag na afloop van het gesprek met informateur Donner dat CDA en LPF nu genuanceerder denken over een beursgang van Schiphol.
Balkenende (CDA) wil wel eerst onderzoeken onder welke voorwaarden Schiphol naar de beurs kan en wat privatisering betekent voor de verhouding tussen de luchthaven en ’vaste bewoner’ de KLM.
Als het allemaal goed geregeld kan worden, sluit hij niet uit dat een minderheid van de aandelen naar de beurs zou kunnen. Het moet dan eerst wel veel beter gaan met de economie. „Als je nu naar de beurs gaat, ben je een dief van je eigen portemonnee”, aldus Balkenende.
Ook Herben (LPF) denkt dat 49 procent van de aandelen naar de beurs zou kunnen. Voorwaarde voor hem is dat de opbrengst in de luchthaven wordt gestoken en niet in „megalomane investeringen in het buitenland”.
De Staat en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben samen alle aandelen-Schiphol in handen. Luchthaven-directeur G. Cerfontaine drong de afgelopen jaren sterk aan op een beursgang. Hij heeft geld nodig om de internationale concurrentiestrijd aan te kunnen. Cerfontaine wil deelnemen in buitenlandse vliegvelden.
Verkeersminister Netelenbos was voorstander van privatisering, maar vond de PvdA, CDA, D66 en GroenLinks op haar weg. Als compromis stelde ze voor een minderheid van de aandelen-Schiphol naar de beurs te brengen. Maar ook dit plan haalde het niet. CDA, LPF en VVD stevenen nu toch op deze variant af.