Restauratie Utrechtse kerk klaar
De restauratie van de Sint-Willibrordkerk in Utrecht is afgerond. Donderdag werd de afronding van het project, dat bijna vijftien jaar heeft geduurd, „op burgerlijke wijze” gevierd met alle instanties en personen die erbij betrokken zijn geweest. In totaal heeft de omvangrijke opknapbeurt van de kerk ongeveer 13 miljoen euro gekost. Zondag werd de afronding van de restauratie gevierd met een bijzondere kerkdienst.
De neogotische Sint-Willibrordkerk werd gebouwd in 1875-1877 naar een ontwerp van architect Alfred Teppe. In 1986 kocht de Sint-Willibrordstichting de kerk om het gebouw te restaureren voor de erediensten. Onder supervisie van deze stichting werd in 1991 begonnen met de restauratie met medewerking van de gemeente Utrecht, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de Europese commissie. Ook het kerkorgel is gerestaureerd.Geref. gem. Dordrecht 75 jaar
De gereformeerde gemeente te Dordrecht bestaat 75 jaar. Morgen wordt een herdenkingsdienst gehouden in de eigen Julianakerk (Mauritsweg/hoek Krispijnseweg). Deze dienst wordt geleid door ds. P. Mulder, de predikant die de gemeente het laatste diende. De gemeente, die werd geïnstitueerd op 9 november 1930, werd gediend door ds. J. D. Barth (1935-1940), ds. D. L. Aangeenbrug (1946-1950), ds. D. Hakkenberg (1964-1973), ds. C. Harinck (1974-1982), ds. J. S. van der Net (1985-1991), ds. P. van Ruitenburg (1992-1996) en ds. P. Mulder (1999- juni 2005). De gemeente telt bijna 1500 leden en doopleden.
Kerk Nieuw-Beijerland 400 jaar
De hervormde kerk van Nieuw-Beijerland bestaat precies 400 jaar. Bij dat bijzondere feit is woensdag stilgestaan in een kerkdienst. Op verzoek van de kerkenraad doken twee gemeenteleden, J. Oprel en L. J. Kosters, in de historie en schreven een gedenkboek. Dat wordt huis aan huis in Nieuw-Beijerland verspreid. „Dat is mooi, dan ben je een echte dorpskerk”, vindt Oprel.
Lang niet alles was meer te achterhalen. Want hoewel het archief redelijk compleet bewaard is gebleven, werden veel dingen niet opgetekend. „Ach, hoe ging dat vroeger”, legt Oprel uit, „iemand had er wel idee in om bijvoorbeeld koster te worden. In een kleine gemeenschap werd dat gewoon geregeld, maar dat soort dingen werden lang niet altijd in de kerkelijke archieven vastgelegd. Daardoor weten we veel dingen niet meer. Bovendien werd er veel thuis bewaard. Ook dat is van lieverlee verloren gegaan.”
Oprel heeft ervaring met het speuren in de historie. Hij was jarenlang ouderling en kerkvoogd van de hervormde gemeente van Piershil. In dat verband schreef hij over de kerkelijke historie en de oorlogstijd in en om Piershil. „De opdracht die we meekregen, was om een breed en vooral toegankelijk boekje te maken”, aldus Kosters.
Beide onderzoekers kozen voor een opzet waarbij eerst de historie van Nieuw-Beijerland in z’n algemeenheid belicht wordt en vervolgens wordt ingezoomd op de kerk en de kerkelijke gemeente. De burgerlijke gemeente Nieuw-Beijerland werd gesticht in 1582, de kerkelijke in 1605. Hoe de allereerste kerk eruit gezien heeft, is onduidelijk. Er zijn een paar oude tekeningen, maar daarop is slechts de kerktoren te zien. Wel is in de notulen terug te vinden dat de eerste bouwplannen uit 1603 dateren. De bouw werd mogelijk dankzij „verzochte liefdegaven.”
Nieuw-Beijerland had een stratenplan in een vierkant, ofwel carrévorm. Daar lag de kerk precies middenin. Oprel: „In het midden van het dorp, op een mooie plaats, heel karakteristiek, zeker met de kerkgracht eromheen.”
Het gebouw is in de loop der eeuwen diverse malen grondig of minder grondig opgeknapt. „In 1826 bijvoorbeeld”, vertelt Kosters. „Het gekke is dat er allerlei verhalen de ronde doen over een grote brand, maar daar is in de archieven helemaal niets van terug te vinden. Er staat alleen dat de kerk in ”aimabele toestand” verkeerde.”
Nieuw gebouw voor De Lichtstad
Evangelische gemeente De Lichtstad in Eindhoven heeft vorige maand haar nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. Het kerkgebouw, dat de naam ”De Fontein” kreeg, biedt plaats aan zo’n 250 mensen. De eerste dienst werd al eerder gehouden, op Hemelvaartsdag dit jaar. Omdat het gebouw toen nog niet was ingericht, moesten bezoekers hun eigen stoel meenemen. De gemeente, die veertig jaar bestaat en zo’n 500 leden telt, heeft in Eindhoven twee kerkgebouwen: ”De Akker” (Noord) en ”De Fontein” (Zuid).
Een nieuw kerkgebouw voor de gemeente van Eindhoven-Zuid was hard nodig, vindt Gerrit Rozema, begeleider van het nieuwbouwproject. „We zaten in een oud houten kerkje van net na de Tweede Wereldoorlog, dat eerst toebehoorde aan een hervormde kerk.”
Een jaar of tien, elf geleden liep de pacht van de grond af en nu heeft de woningbouwcorporatie voor De Lichtstad een nieuwe kerk gebouwd. De corporatie zorgde ervoor dat de kerk „vier muren en een dak” kreeg, terwijl gemeenteleden en ingehuurde bedrijven de afwerking deden, zoals verwarming, sanitair, tussenwanden en verlichting.
„Het aantal zitplaatsen kan zo nodig worden uitgebreid tot 350”, zegt Rozema. „Als we ook de koffieruimte gebruiken, is er plaats voor 450 mensen. We kunnen dus nog groeien.”
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.