Kerk & religie

Overplaatsing van Duitse theoloog was „terecht”

LEIPZIG - Hoogleraren theologie die afstand nemen van het christelijk geloof, mogen door de theologische faculteiten van de Duitse staatsuniversiteiten worden geroyeerd. Dat heeft het kantongerecht in Leipzig bepaald.

Kerkredactie
8 November 2005 08:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

De rechtbank bekrachtigde hiermee een besluit van de universiteit van Göttingen, die in 1998 theologiehoogleraar Gerd Lüdemann zijn leerstoel Nieuwe Testament ontzegde. Kort daarvoor had prof. Lüdemann publiekelijk verklaard dat hij niet langer christen was.De universiteit gaf hem hierop opdracht het vak geschiedenis en literatuur van het vroege christendom te gaan doceren. Dit is voor aankomende theologen en godsdienstleraren geen examenvak.

De nu 59-jarige Lüdemann spande vervolgens een rechtszaak aan, waarmee hij wilde bereiken dat hij weer op zijn oude leerstoel kon terugkeren en ook weer examens mocht afnemen. In zijn overplaatsing zag hij een ontoelaatbare inbreuk op zijn vrijheid van wetenschapsbeoefening.

Het kantongerecht van Leipzig bekrachtigde de beslissing van de universiteit afgelopen donderdag echter. De rechter sprak uit dat de theologische faculteit van de universiteit van Göttingen een confessiegebonden instelling is. Zij verzorgt de opleiding van theologen voor de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) en richt zich ook op verdieping en overdracht van de geloofsschat. De aan de faculteit werkzame hoogleraren oefenen, aldus de rechter, een confessiegebonden ambt uit. En daartoe zijn slechts degenen geschikt die deze belijdenis ook onderschrijven.

De rechtbank acht Lüdemanns overplaatsing dan ook rechtmatig. Volgens de rechter blijft het staatsambt van hoogleraar hierdoor onaangetast: de klager zou zich elders op de universiteit prima verdienstelijk kunnen maken.

Lüdemann reageerde teleurgesteld op de uitspraak, aldus de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. In zijn ogen houdt deze in dat de theologische faculteit confessiegebonden is en geen wetenschappelijke instelling. „Geloof gaat voor wetenschap.”

De aan een theologische faculteit werkzame hoogleraren oefenen dus geen vrij ambt uit, meent hij. „Theologieprofessoren worden pastors, de kansel vervangt de katheder.”

Desgevraagd liet Lüdemann tegenover nieuwsdienst Idea open of hij tegen de uitspraak in beroep gaat bij het constitutionele hof in Karlsruhe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer