Binnenland

Jongeren voelen zich onveilig

UTRECHT - Het aantal jongeren dat zich onveilig of bedreigd voelt, neemt toe. Was het aandeel jongeren met gevoelens van onveiligheid vier jaar geleden nog 43 procent, dit jaar is dat percentage gestegen naar bijna 74.

Binnenlandredactie
7 November 2005 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Dat blijkt uit een onderzoek dat is verricht in opdracht van VNU Exhibitions. Voor het onderzoek werden jongeren in de leeftijd van 13 tot 30 jaar ondervraagd. Dat gebeurde in het kader van de vakbeurs integrale veiligheid, die van morgen tot en met donderdag in Utrecht wordt gehouden.Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren maar weinig positieve verwachtingen hebben voor de toekomst. De helft van de ondervraagden verwacht met een gevoel van onveiligheid te moeten leven. Een op de drie jongeren gaat er zelfs van uit dat het gevoel van onveiligheid nog zal toenemen.

De belangrijkste oorzaken voor het onveiligheidsgevoel zijn hangjongeren, achterbuurten, slecht verlichte straten en agressie. Een op de drie jongeren heeft in de laatste twaalf maanden zelf met agressie te maken gehad. Een meerderheid (60 procent) van de jongeren voelt zich niet meer veilig in de eigen woonplaats. Vier jaar geleden gold dat nog voor twee van de tien. Meisjes en vrouwen voelen zich daarbij minder veilig dan de mannen. De straat, het station, openbaar vervoer en het park vormen de top vier van plaatsen waar men zich onveilig voelt.

Ook winkelcentra en discotheken worden veelvuldig genoemd als onveilige plekken. In Amsterdam en Rotterdam zeggen de jongeren zich het minst op hun gemak te voelen. Voor iets meer dan de helft (55 procent) is dit antwoord gebaseerd op een indruk; voor drie van de tien ondervraagden (32 procent) berust dit op eigen ervaring.

Jongeren zien cameratoezicht als een uitstekend middel om het publieke domein te beveiligen. Negen van de tien jongeren vinden het geen enkel bezwaar dat er steeds meer camera’s op straat komen. In vergelijking met vier jaar geleden is de cameratolerantie gestegen van ruim 82 procent naar 87 procent. Robuust optreden door de politie wordt door de ondervraagden toegejuicht. Zo’n 83 procent is voor een zogenaamd zerotolerancebeleid.

Het aantal jongeren dat een mes- of steekwapen draagt is in vier jaar tijd verdubbeld. Vier van de honderd jongeren zeggen zich hiermee te beveiligen. Door een cursus vecht- of verdedigingstechniek te volgen, vertrouwen zes van de honderd jongeren op de eigen vuisten. Met name de groep 13- tot 15-jarigen ziet hier heil in. Het aantal cursisten is in vier jaar tijd verdubbeld. Bijna 20 procent van de ondervraagden mijdt bepaalde plaatsen of gaat bij voorkeur (9,7 procent) niet meer alleen de straat op. Een op de tien jongeren laat waardevolle spullen bewust thuis.

Positief over de toekomst zijn jongeren allerminst. De helft van de ondervraagden verwacht dat het gevoel van onveiligheid zich op het huidige niveau zal stabiliseren. Zo’n 30 procent verwacht zich in de toekomst nog onveiliger te gaan voelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer