Binnenland

Gedetineerden vrij na brand Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank op Schiphol heeft in totaal vier personen vrijgelaten die vorige week tijdens de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost vastzaten.

4 November 2005 22:52Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Dat heeft het parket in Haarlem vrijdag bekendgemaakt. Advocaten hadden de rechtbank verzocht zestien gedetineerde overlevenden vrij te laten.Advocaten van twee vrouwen meldden vrijdagmiddag al dat hun cliënten op humanitaire gronden zijn vrijgelaten. Volgens advocaat R. Roethof vindt de rechtbank dat zijn cliënte in staat moet worden gesteld de trauma’s van de brand „buiten de muren van de bajes” te verwerken. Bij de brand in het detentiecentrum kwamen elf mensen om het leven. De cliënte van Roethof zat vast op verdenking van de smokkel van 6 kilo cocaïne.

Ook advocaat H. Gaasbeek kreeg een cliënte vrij. De vrouw wordt ervan beschuldigd bolletjes met drugs te hebben geslikt. Volgens Gaasbeek is zij na de brand gewoon op Schiphol-Oost gebleven. „Ik heb ook van collega’s gehoord dat die nog cliënten in het detentiecentrum hebben. Er zouden nog tientallen bolletjesslikkers worden vastgehouden.”

Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer bevestigt dat er nog mensen worden vastgehouden op Schiphol-Oost. Zij zitten volgens haar echter niet in het bewuste cellencomplex, maar in een betonnen gebouw op het terrein. Justitie heeft van de gemeente toestemming gekregen om mensen hier gevangen te houden.

Volgens advocaat Gaasbeek heeft de vrouw die hij bijstaat zeer angstige momenten doorgemaakt. „Zij verbleef in de vleugel naast de brand en hoorde voortdurend gillen en schreeuwen. Naderhand hebben ze haar baby bij haar weggehaald. De vrouw heeft daarnaast tevergeefs om psychologische hulp en geestelijke verzorging gevraagd.”

Het openbaar ministerie gaat niet in beroep tegen de vrijlating van de vrouwen.

Advocaat Roethof deed een poging nog drie cliënten vrij te krijgen, maar de rechtbank wees die verzoeken af. „In het ene geval omdat de bewuste persoon een strafblad heeft op het gebied van drugs. De twee anderen hebben geen Nederlands paspoort. De ene man is 69 jaar oud en zou drie maanden geleden nog onder het heenzendbeleid zijn gevallen, omdat hij minder dan 3 kilo cocaïne bij zich had. Het is wel erg zuur dat juist hij nu vast moet blijven zitten, omdat het beleid is aangescherpt.” Roethof is tegen deze beslissingen van de rechtbank in beroep gegaan.

De overlevenden van de brand op Schiphol moeten in een ander, milder opvangregime worden geplaatst, zo eiste VluchtelingenWerk Nederland vrijdag in een brief aan de ministers Verdonk (Vreemdelingenzaken) en Donner (Justitie). Volgens de belangenorganisatie schiet de behandeling van de betrokkenen „volstrekt tekort.” Verdonk had eerder gezegd dat de behandeling zorgvuldig en humaan was.

Verdonk en Donner wonen dinsdag namens het kabinet een herdenkingsbijeenkomst bij van de slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol, zo maakte premier Balkenende vrijdagavond na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer