Binnenland

Ontvoering van een slim slachtoffer

AMSTERDAM - Een slim slachtoffer en onhandig opererende ontvoerders. Dat beeld doemt op na de ontknoping van de kidnapping van Claudia Melchers. Een ontvoering die leest als een spannend jongensboek.

4 November 2005 22:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Maandag 12 september. Claudia Melchers maakt telefonisch een afspraak met een potentiële klant voor haar cateringbedrijf. Zij vertrouwt de zaak niet en belt haar partner. Omdat deze niet opneemt, vraagt zij een buurman bij het gesprek in hun woning in Amsterdam-Zuid aanwezig te zijn. Rond 22.00 uur bellen twee gewapende mannen aan.Zij overmeesteren de dochter van multimiljonair Hans Melchers, binden haar vast en voeren haar -om geen argwaan te wekken- in een plastic kist af naar een gehuurd bestelbusje. De buurman blijft vastgebonden op een stoel achter. De kinderen van Claudia slagen erin hem te bevrijden, waarna hij alarm slaat. De ontvoerders laten een brief achter met een eis van 300 kilo cocaïne in ruil voor Claudia’s vrijlating.

Zestig rechercheurs en twee officieren van justitie storten zich op de zaak. Twee dagen lang wordt Claudia vastgehouden op vakantiepark Stroombroek in Braamt bij Doetinchem. De kidnappers schrikken van de enorme media-aandacht. „Zij hadden verwacht in alle rust te kunnen onderhandelen met de familie”, aldus chef centrale recherche Willem Woelders van de Amsterdamse politie gisteren. Dat blijkt een ernstige misrekening.

De grond wordt de criminelen te heet onder de voeten. Claudia Melchers sluit een deal met haar ontvoerders: vrijlating in ruil voor 5 miljoen euro losgeld plus 60.000 euro cash. Voor de verdere onderhandelingen krijgt ze een e-mailaccount en een wachtwoord mee. Woensdag 15 september laten de ontvoerders haar bij het station in Arnhem vrij en nemen de benen.

Drie verdachten vluchten naar Curaçao, een vierde zoekt een goed heenkomen in Brazilië. Claudia opent volgens afspraak op 19 september een Hotmail-adres en communiceert met Izaan M. Niet door het over en weer sturen van e-mailtjes, maar door het lezen van de opgeslagen berichten van elkaar. Claudia stelt haar berichten op in nauw overleg met de politie. De verdachte verlaagt het voorschot tot 50.000 euro.

Twee keer maakt Izaan M. een afspraak voor de overhandiging van 50.000 euro in Amsterdam. De politie observeert de locatie en signaleert twee keer een verdachte man en vrouw. De overhandigingen mislukken, omdat Claudia net doet alsof ze haar e-mail te laat heeft gelezen. De tweede keer spreken agenten in burger het duo aan. Later pakt de politie de man en vrouw in Schiedam op.

Inmiddels blijft Izaan M., een van de hoofdverdachten, Claudia en haar familie bedreigen. „Als ze niet op de eisen zou ingaan, zou dit ernstige gevolgen hebben voor haar en haar familie”, aldus Woelders. Op de aard van de bedreigingen wilde hij gisteren niet ingaan.

De politie weet Izaan M. te lokaliseren in Sao Paulo op het moment dat hij internetcontact zoekt. De crimineel blijkt te communiceren met Claudia vanuit een internetcafé in Sao Paulo. De Amsterdamse politie vraagt om arrestatie van M. Een slopende tijd breekt aan. De Braziliaanse rechtbank heeft tweeënhalve week nodig om toestemming te geven voor de aanhouding. Een arrestatieteam pakt de verdachte uiteindelijk op 23 oktober in Rio de Janeiro op.

In de ontvoeringszaak zijn in totaal acht mensen gearresteerd op verdenking van vrijheidsberoving en afpersing. Van hen zitten er volgens het OM nog vijf vast: Izaan M. (49), Lorenzo M. (46), Quentin W. L. S. (37) Patricio W. (44) en mevrouw Louellar R. (39). Lorenzo M. geldt als het brein achter de ontvoering. Hij kent de familie goed vanuit de bridgewereld.

Het motief is geld. De familie heeft echter geen cent betaald. Ook de beloning van 1 miljoen dollar van vader Melchers voor de gouden tip ligt nog altijd in de familiekluis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer