’Ook Eternit moet betalen aan sanering’
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Van Geel (Milieu) vindt dat het Goorse bedrijf Eternit moet meebetalen aan de sanering van wegen, paden en erven waarin asbest zit. Maar hij neemt voorlopig geen juridische stappen, liet hij vrijdag weten.
Onderzoek heeft uitgewezen dat inwoners van het Overijsselse plaatsje een veel hogere kans op asbestkanker hebben dan elders in Nederland. De oorzaak is de aanwezigheid van asbesthoudend materiaal in wegen en grond. Eternit heeft jarenlang zulk materiaal geproduceerd. Gratis verstrekt bedrijfsafval is gebruikt voor verharden van wegen en erven.VROM gaat nu snel na hoeveel asbest nog in de grond zit en zal extra geld beschikbaar stellen als dat nodig is om de troep op te ruimen. „De problemen zijn te groot om lijdzaam toe te zien", zei Van Geel. Maar wat hem betreft moet Eternit ook voor de kosten opdraaien. Het bedrijf weigert dat tot nu toe.
Tweede Kamerlid van Velzen (SP), die in 2004 de aanzet gaf tot het onderzoek uit onvrede over de kabinetsaanpak, vindt dat onacceptabel. De overheid moet Eternit („de vervuiler betaalt") via de rechter dwingen zijn aansprakelijkheid te erkennen en te betalen voor het opruimwerk. „Zij hebben afval uitgedeeld".
Volgens Van Geel is het echter lastig om er juridisch iets aan te doen. Het gaat niet om zieke werknemers, die door Eternit wel schadeloos worden gesteld. De zaak omvat een periode van 85 jaar, „in een tijd dat mensen spullen meenamen van werk naar huis maar niet wisten van de gevaren van asbestverwerking".
VROM werkt samen met provincie en gemeente. „We moeten actief op zoek gaan naar mensen die asbest voor een paadje hebben gebruikt.". Bij eerdere saneringsoperaties zijn ruim 1300 locaties aangemeld, aldus een woordvoerster van VROM. CDA–Kamerlid Koopmans wil opheldering van Van Geel, over de vraag hoeveel asbestwegen nog niet zijn aangemeld en of dwang mogelijk is als dat niet vrijwillig gebeurt.
Van Geel vindt niet dat hij tekortgeschoten is bij de aanpak van de problemen in Goor. Met Prinsjesdag heeft hij nog 15 miljoen euro voor bodemsanering binnengehaald. „De urgentie heeft er altijd ingezeten".
Eternit wilde vrijdag niet reageren.