Ook Letizia mag luiers gaan verschonen
Er lijkt sprake van een geboortegolfje in de Europese vorstenhuizen. Nadat in Nederland, België en Denemarken prinsen en prinsesjes werden geboren, zijn sinds zondagnacht kroonprins Felipe en prinses Letizia van Spanje de gelukkige ouders van een meisje. Leonor heet de jongedame. Ze is het zevende kleinkind van koning Juan Carlos en koningin Sofia.
Marie van BeijnumDe baby kwam via een keizersnede ter wereld in de Madrileense kliniek Ruber. Leonor wordt, na haar vader, de tweede in lijn van troonsopvolging. Als er in het gezin van Felipe en Letizia nog zonen worden geboren, raakt zij die positie kwijt, want de Spaanse wet staat tot dusver alleen toe dat een vrouw de troon bestijgt als zij geen broers heeft.
Voor Leonor kan het echter anders lopen als de socialistische regering van premier Zapatero haar voornemen doorzet om de opvolgingswet te wijzigen. Dan zouden prinsen en prinsessen gelijke rechten krijgen en zou Leonor toch koningin worden. Felipe zei dat daar in de opvoeding van Leonor rekening mee zal worden gehouden.
Het Spaanse dagblad ABC liep deze week al vooruit op de feiten. Het berichtte dat prinses Leonor in de toekomst naar de militaire academie moet om zich te bekwamen in de krijgskunst, als onderdeel van haar voorbereiding op de rol van koningin. Het Spaanse staatshoofd staat formeel aan het hoofd van de gewapende strijdkrachten. Evenals Felipe zal Leonor, als ze eenmaal groot is, ook naar de militaire academie moeten, aldus de krant. Ze hoeft de militaire studie misschien niet af te ronden, maar ze moet wel „de militaire wereld en zijn waarden als gehoorzaamheid en opoffering grondig kennen”, aldus ABC.
Vader Felipe is de enige zoon van koning Juan Carlos en koningin Sofia. Zijn oudere zusters, Elena en Cristina, zijn van troonsopvolging uitgesloten. De kroonprins stond de pers na de geboorte van Leonor (3540 gram en 47 centimeter lang) trots, maar ook geëmotioneerd en nerveus te woord. „Een sterke, prachtige en gezonde baby, met een stralende moeder, die het goed maakt”, aldus Felipe.
De 33-jarige Letizia Ortiz, voormalig journaalpresentatrice, en kroonprins Felipe trouwden op 22 mei 2004. De baby is iets te vroeg geboren. Letizia zei onlangs nog tegenover journalisten dat zij haar kind half november verwachtte. Felipe was bij de bevalling aanwezig.
België en Denemarken
In België kwam ook een koningskind ter wereld. Op dinsdag 4 oktober werd het tweede zoontje van prins Filip en prinses Mathilde geboren: Emmanuel Leopold Guillaume François Marie. Bij de geboorte woog Emmanuel 3,9 kilogram en was hij 50 centimeter lang. Het paar had al twee kinderen: de vierjarige Elisabeth en de tweejarige Gabrië. De Bijbelse naam Emmanuel betekent ”God met ons”. De peetouders van het prinsje zijn gravin Elisabeth d’Udekem d’Acoz, de jongere zus van prinses Mathilde, en erfgroothertog Guillaume van Luxemburg, een neef van prins Filip. Emmanuel is na zijn vader, zus en broer vierde in lijn van troonsopvolging.
In Denemarken beviel op 15 oktober prinses Mary van haar eerste kind, waarbij haar man, kroonprins Frederik, niet van haar sponde week en eigenhandig de navelstreng doorknipte, aldus een verklaring. Een grote groep journalisten en toeschouwers stond buiten het Rigshospitalet te wachten op nieuws over de koninklijke geboorte, die net als in Spanje voortijdig plaatshad en pas rond 27 oktober werd verwacht.
Na de bevalling stond een stralende kroonprins de pers te woord. „Het ziet eruit als een kleine baby”, grapte hij. Het jongetje woog 3500 gram (7 pond) en was 51 centimeter lang. „Het is geweldig om je kind geboren te zien worden.” Op de vraag wat ze zou gaan doen zodra ze weer thuis was, antwoordde prinses Mary adrem: „Luiers verschonen.”
Het prinsje is tweede in de lijn van troonsopvolging, na zijn vader. Als de baby een meisje was geweest, was de Deense regering van plan geweest om de opvolgingswet aan te passen. In Denemarken gaan, net als in Spanje, mannen voor bij de troonsopvolging, ook als ze een oudere zus hebben. Mary is net zo oud als Letizia, 33 dus, en trouwde vorig jaar als Australisch burgermeisje Mary Donaldson met de nu 37-jarige kroonprins, de oudste zoon van koningin Margrethe II.
Charles en Camilla
We wisten het al, maar is het niet een beetje te gek voor woorden? Vijftig jurken en twintig man personeel mochten dinsdag samen met de Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla meeverhuizen naar de Verenigde Staten. De achtdaagse reis gaat de belastingbetaler ruim 370.000 euro kosten, meldde de Britse krant The Daily Mirror een dag eerder.
Om telkens goed voor de dag te komen, neemt Camilla onder anderen haar duurbetaalde lievelingskapper en visagiste mee. Het bezoek aan de Verenigde Staten wordt de eerste officiële grote trip van Charles’ nieuwe vrouw Camilla. Ze moet het in de VS opnemen tegen de erfenis van Diana. De in 1997 overleden prinses was twintig jaar geleden na haar eerste officiële bezoek aan de Verenigde Staten meteen enorm populair.
In het Verenigd Koninkrijk klinken steeds meer positieve geluiden over het optreden van Camilla. Zo zou de nieuwe gade van Charles zich tijdens het driedaagse officiële bezoek van het Noorse koningspaar voorbeeldig hebben gedragen - een kroonprinses waardig. Camilla, Duchess of Cornwall, droeg tijdens dat staatsbanket voor het eerst een -van haar schoonmoeder geleende- koninklijke tiara.
De Amerikanen zijn niet bijzonder gek op het Britse kroonprinselijk paar, zo blijkt uit het resultaat van een onderzoek van de krant USA Today. Iets meer dan acht op de tien Amerikanen (81 procent) zijn totaal niet geïnteresseerd in het bezoek van Charles en Camilla. Slechts 19 procent zou het paar wel willen ontmoeten. Misschien dat de reis van Charles en Camilla een verandering ten goede in dat percentage teweeg kan brengen.
Agenda
Koningin Beatrix brengt op vrijdag 11 november in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum een bezoek aan de provincie Zuid-Holland. Met dit bezoek wordt de koninklijke jubileumtournee door alle provincies afgesloten.