Remkes: AIVD leverde geen handgranaat Laakkwartier
DEN HAAG (ANP) – De Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) is op geen enkele manier betrokken geweest bij de levering van handgranaten aan de vermeende terreurverdachten die zich vorig jaar ophielden in een woning in het Haagse Laakkwartier. Dat stelde minister Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdagavond in een spoeddebat in de Tweede Kamer.
Hij reageerde daarmee op recente berichten daarover in de media over de inval vorig jaar november in het pand. Daarbij raakten enkele leden van het arrestatieteam gewond door de ontploffing van een handgranaat die de verdachten naar buiten hadden gegooid. Remkes benadrukte ook dat de AIVD niet op de hoogte was van de aanwezigheid van handgranaten in de woning.Het televisieprogramma Netwerk en NRC Handelsblad meldden vorige week op basis van vermoedelijke leden van het vermeende terreurnetwerk de Hofstadgroep en anonieme bronnen dat de handgranaten waren geleverd door een informant van de AIVD. Die informant zou veelvuldig bij de verdachten, Jason W. (Walters) en Ismaël A. (Akhnikh), over de vloer zijn gekomen.
De berichtgeving had bij Remkes „gemengde gevoelens" opgeroepen. Hij noemde het „domweg gevaarlijk" om klakkeloos allerlei aantijgingen breed uit te meten. Media moeten zich er volgens de minister goed van bewust zijn dat dit soms serieuze gevolgen kan hebben en dat mensen daardoor in gevaar kunnen komen. Remkes zei ook een aantal aantijgingen te hebben gezien „waar ik geen chocola van kan maken".
De minister wees er verder op dat de samenwerking tussen de operationele diensten in de laatste tijd „stevig" is verbeterd. De politiebond ACP zei zaterdag echter tot dusver geen enkele garantie te hebben gekregen dat de uitwisseling van informatie tussen de AIVD en arrestatieteams bijna een jaar na de inval in het Laakkwartier beter is.
Minister Donner (Justitie) zei zich ernstig zorgen te maken over de manier waarop „noodzakelijk optreden" van de politie bij mogelijke terreurzaken in een negatief daglicht wordt gezet. Het beeld bestaat dat er vaak loos alarm is, zoals bij de twee in djellaba’s geklede mannen die dinsdag wegens vermeend verdacht gedrag uit een trein in Amsterdam werden gehaald.
Donner wees echter op het noodzakelijke besef van waakzaamheid. Het is volgens hem onvermijdelijk dat er vaker sprake zal zijn van loos alarm dan van een treffer. Mensen die de gang van zaken afdoen als een onbenulligheid, werken terroristen in de hand.