Binnenland

Politie onderzoekt verband tussen liquidaties

AMSTERDAM (ANP) – De politie in Amsterdam onderzoekt of er een verband is tussen de drie liquidaties in de onderwereld deze week. Het laatste slachtoffer, de woensdagavond vermoorde vastgoedhandelaar Cees Houtman, was geen onbekende van justitie. Dat bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. Wat Houtman precies op zijn kerfstok had, wist een zegsman niet te vertellen.

3 November 2005 19:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Houtman werd voor zijn woning op de Johan Braakensiekhof in Amsterdam–Osdorp door twee daders neergeschoten. De schutters raakten hem meerdere malen, waarop hij nog het huis wist binnen te vluchten. Daar overleed hij. De twee verdachten reden na de moord in een lichtkleurige personenauto weg. Maandag werd oud–advocaat Evert Hingst doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam–Zuid. Woensdag werd topcrimineel John Mieremet in Thailand vermoord.De politie heeft geen enkel spoor van de daders. Justitie en politie willen in het belang van het onderzoek niets kwijt over de misdrijven. „We onderzoeken de verbanden tussen de liquidaties en sluiten niets uit. We houden overal rekening mee", aldus een politiewoordvoerder.

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel in Amsterdam blijkt dat Houtman twee bedrijven bestierde. Hij was directeur van Joey Beheer, een beheersmaatschappij die verder geen personeel in dienst heeft. Onder de beheersmaatschappij valt het Bouwbedrijf Gillian Amsterdam, een onderneming die op papier één werknemer telt. Volgens de meest recente jaarverslagen hadden beide ondernemingen enkele duizenden euro’s op hun balans staan.

De PvdA–Tweede Kamerleden Wolfsen en Van Heemst hebben donderdag schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) naar aanleiding van de golf van liquidaties. Ze willen weten hoeveel tijd de politie uittrekt voor terreurzaken en of er nog voldoende tijd over is om goed opsporingsonderzoek te kunnen doen.

De politie van de Vlaamse gemeente Neerpelt gaat ‘verdachte bewoners’ van de wijk Grote Heide, waar John Mieremet woonde, extra in de gaten houden. Ook zal er bij vestiging van nieuwe bewoners een extra screening plaatsvinden. Volgens een woordvoerder was de politie vooraf op de hoogte van het verleden van Mieremet. „Zijn reputatie was ons bekend."

De topcrimineel sprak vlak voordat hij werd vermoord nog met Telegraaf–verslaggever John van den Heuvel. Mieremet reageerde onder meer op de moord op zijn voormalige advocaat Evert Hingst. „Ze ruimen elkaar lekker op", zo wordt hij donderdag geciteerd in De Telegraaf. „Geweldig! Ze weten allemaal te veel van elkaar en nu gaan ze onder elkaar beginnen. Ze vertrouwen elkaar niet meer, leuk is dat hè?" De organisatoren van de zogeheten Liquidatietoer in Amsterdam kregen deze week tientallen aanmeldingen uit binnen– en buitenland voor een rondgang langs plekken in de hoofdstad waar criminelen het loodje legden onder vijandelijk vuur. Het excursiebedrijf Aemstel Producties begon in december vorig jaar met de fietstocht langs liquidatieplekken in Amsterdam. Inmiddels hebben ongeveer duizend mensen de tocht á 30 euro (inclusief fiets, exclusief afsluitend moorddiner) gemaakt.

Deze week, met tot nu toe drie liquidaties, houdt de telefoon bij het bureau niet op met rinkelen. „Dat komt waarschijnlijk vooral door de internationale aandacht voor de herdenking van Theo van Gogh maar ook door de jongste liquidaties", aldus Raoul Serrée van het bedrijf. „Bedrijven zoeken een uitje voor het personeel met de feestdagen. Dus de timing is voor ons bijzonder goed."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer