Economie

Uitbraak vogelgriep schadelijk voor wereldeconomie

MANILLA (ANP/RTR/DPA) – Een uitbraak van vogelgriep onder mensen kan een flinke wissel trekken op de wereldeconomie. De Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) sluit zelfs een recessie niet uit. Ook de Wereldbank acht een afnemende groei niet denkbeeldig, al is de schade tot nu beperkt gebleven.

3 November 2005 13:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Volgens een donderdag gepubliceerd rapport van de ADB kan de vogelgriep de economie in de regio een schadepost van 283 miljard dollar veroorzaken. Zelfs een milde pandemie zal de consumptie treffen, evenals de investeringen en de handel. Naar verwachting zullen en economieën van Hongkong en Singapore het hardst worden getroffen, aangezien deze landen sterk exportgericht zijn.Het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle in Azië geproduceerde goederen en diensten zal bij een vraaguitval die vier kwartalen achtereen aanhoudt, 6,5 procentpunt lager uitkomen, aldus de bank.

„De kans is groot dat een pandemie de groei van de Aziatische economie afremt of zelfs tot staan brengt. Vooral de dienstensector kan klappen oplopen. Als er gedurende een jaar sprake is van een vraaguitval is de kans op een wereldrecessie groot", aldus de ADB.

In een halfjaarlijks rapport gaat ook de Wereldbank in op de mogelijke gevolgen van de vogelgriep. De ziekte heeft tot nu toe vooral de plattelandsgebieden getroffen, maar kan volgend jaar wel de groei van de economie ernstig bedreigen. De groei kan worden afgeremd door maatregelen als reisbeperkingen, zo schrijft de bank. Tot nu toe heeft de vogelgriep tot 0,1 procent minder groei geleid, aldus de Wereldbank.

Twee jaar geleden hield de longziekte SARS de regio in zijn greep. Toen reageerden diverse regeringen langs elkaar heen. Dat had veel meer invloed op de economie dan de ziekte zelf, aldus de Wereldbank. SARS leidde ertoe dat de economie in Oost–Azië in één kwartaal 2 procent minder groeide.

Dit jaar zal de groei van de economie in Oost–Azië overigens hoger uitvallen dan verwacht, schrijft de Wereldbank. De economie in de regio zal dit jaar 6,2 procent groeien. In een eerdere raming ging de ontwikkelingsbank uit van 6 procent. De snellere groei komt onder meer voor rekening van China, dat een groei zal neerzetten van 9,3 procent, 1 procentpunt meer dan waar de bank eerst vanuit ging. De groei van de economie van Zuid–Korea en Thailand zal lager uitvallen.

Volgend jaar zal de groei van de Chinese economie op 8,7 procent uitkomen, zo verwacht de Wereldbank. Andere delen van de regio zullen een hogere groei laten zien. Daaronder is Japan, dat bezig is met een economisch herstel. Daardoor wordt Azië minder afhankelijk van de binnenlandse vraag in de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer