Economie

AFM tikt Getronics op de vingers

AMSTERDAM (ANP) – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) duldt geen loslippigheid van bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen, zo werd donderdag duidelijk. De beurswaakhond legde in de ochtend de handel stil in aandelen Getronics, na uitspraken van topman Klaas Wagenaar. Analisten reageerden verbaasd.

3 November 2005 13:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Kort na de cijfers over het derde kwartaal deed Wagenaar enkele uitspraken in de media, onder meer dat er in 2006 winst kan worden gemaakt. Prompt liet de AFM de handel in de aandelen stilleggen en werd Getronics gesommeerd tot het uitgeven van een persbericht. Hoewel het ICT–bedrijf daarin met weinig nieuwe feiten naar buiten kwam, was de AFM tevreden en hervatte het de handel.Het was de eerste keer dat de AFM het recht uitoefende om in de beurshandel in te grijpen. Sinds 1 oktober heeft het die bevoegdheid overgenomen van de beurs Euronext. We kunnen dat doen als er koersgevoelige informatie is verspreid tegen de regels in”, aldus een woordvoerder van AFM, die geen vragen over Getronics wilde beantwoorden. De dominantere rol van de AFM vloeit voort uit de onlangs ingevoerde wet Marktmisbruik, die weer het gevolg is van bepalingen uit Brussel.

Dat de ingreep van donderdag door AFM te maken had met opmerkingen van Wagenaar, tekenden analisten later op de dag op uit de mond van de topman zelf. „Erg strikt”, zou de bestuursvoorzitter hebben geoordeeld over de actie van de waakhond.

Ook analisten zetten hun vraagtekens bij het spierballenvertoon van de AFM. Een analist die anoniem wilde blijven, vond dat Wagenaar voor kenners niet zoveel nieuws had gemeld. Dat Getronics volgend jaar normaal gesproken winstgevend is, ligt voor de hand. „Dit jaar hebben ze veel kosten door de overname van PinkRoccade. Als die wegvallen, is winst logisch.”

De marktvorser wees erop dat sommige pers dingen graag opblaast en in de kop zet. „Dan is het wel waar, maar geen nieuws.” Een andere analist voegde toe: „Ik ben verbaasd. Het is nieuw dat ze zo streng zijn. Voorheen kon het prima als een topman iets zei wat enigszins afweek van het persbericht. Bedrijven zullen voorzichtiger moeten worden met wat ze zeggen”, was zijn conclusie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer