Minister maant GGD’en tot spoed
UTRECHT - De regionale GGD’en die hun draaiboeken voor een grieppandemie nog niet op orde hebben, moeten voor het einde van het jaar een noodprocedure klaar hebben.
Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft dat woensdag verklaard in reactie op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.De bewindsman verwacht overigens niet dat een dergelijke crisis zich de komende tijd zal voordoen. Dat zal pas gebeuren als een vogelgriepvirus zich omvormt en mengt met een menselijk griepvirus.
Zelf gaat Hoogervorst aan de slag met de aanbevelingen van de inspectie om afspraken te maken over de verdeling van antivirale middelen, om richtlijnen voor ziekenhuizen op te stellen zodat ze weten wie ze moeten helpen als er te weinig bedden zijn en om samenwerking met de huisartsen te bevorderen.
Volgens het hoofd van het landelijk bureau voor de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen (GHOR), R. van Mourik, is het goed dat de knelpunten bij de voorbereidingen op een pandemie zijn benoemd.
Van Mourik stelt dat Zeeland, dat volgens het inspectierapport niet goed is voorbereid, op andere punten wel weer goede vorderingen maakt. Zo is onlangs een afspraak met de Belgen gemaakt over samenwerking. Hij denkt dat het wel meevalt met de slechte voorbereidingen in de grensprovincie.
Dat wordt niet onderschreven door de regionaal geneeskundig functionaris (RGF) van Zeeland, G. Wessel. Hij is niet verrast door de kritiek op zijn provincie. Met name de drie ziekenhuizen en de huisartsen in Zeeland hebben hun zaakjes volgens Wessel nog niet op orde.
Dat is volgens hem te wijten aan zijn eigen organisatie, de GHOR. „Tijdens het onderzoek heb ik al gezegd dat we een te krappe bezetting hebben om de coördinatie goed uit te kunnen voeren.”
Wessel zal zo spoedig mogelijk gaan overleggen met de betrokken partijen over de „kwetsbare situatie” waarin Zeeland verkeert. Het gaat er vooral om wat de zorgsector doet als er een grieppandemie uitbreekt en naar verwachting een derde van het zorgpersoneel ook ziek wordt.
„Het is nu aan de gemeenteraden om geld ter beschikking te stellen om de capaciteit uit te breiden”, zei de Zeeuwse commissaris van de Koningin, Van Gelder, woensdag. „Dit rapport van de inspectie is natuurlijk heel vervelend voor de Zeeuwse bevolking.”
Topambtenaar J. de Goeij van het ministerie van Volksgezondheid zei woensdag dat bij de uitbraak van een grote epidemie of pandemie in ziekenhuizen het gevaar dreigt van een tekort aan beademingsapparatuur op de intensive careafdelingen. Veel burgers zullen volgens hem ten tijde van een pandemie of epidemie bij het ziekenhuis aankloppen voor medicijnen. Naar zijn mening moeten ook voor die situaties duidelijke draaiboeken en programma’s worden opgesteld.
De provincie Flevoland heeft woensdag een rapport uitgebracht voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daarin staat dat Flevoland voldoende is voorbereid voor een grieppandemie. De hulpverleningsdienst Flevoland heeft de voorbereidingen gecoördineerd en er zijn met de betrokken instanties afspraken gemaakt over wat zij moeten doen als er een massale griepuitbraak komt.