Deutsche Telekom saneert hard
BONN - Deutsche Telekom, het grootste Europese telefoniebedrijf, schrapt 32.000 arbeidsplaatsen. De directie van het Duitse concern liet woensdag weten voor de reorganisatie drie jaar en 3,3 miljard euro uit te trekken.
Op deze wijze hoopt het concern het inzakken van de omzet bij de vaste telefonie op te vangen. Het vroegere staatsbedrijf gaat nog altijd gebukt onder een zware schuldenlast. Bovendien heeft het last van de concurrentie die sterk is opgekomen in de bijna tien jaar dat de telefoniemarkt is geliberaliseerd.De banenvermindering vindt voornamelijk plaats bij T-Com, de divisie vaste telefonie. Daarnaast zullen 7000 banen verdwijnen bij andere bedrijfsonderdelen. Het concern rechtvaardigt de reorganisatie door te wijzen op de concurrentie maar ook op de snelle technologische vooruitgang en de veranderingen op de wereldmarkt.
In de periode dat de banen verdwijnen, wil Deutsche Telekom ook 6000 mensen weer aannemen in andere functies, voornamelijk bij bedrijfsonderdelen die zich bezig moeten gaan houden met productontwikkeling en het aanboren van nieuwe markten. Gedwongen ontslagen zullen niet plaatsvinden. Op het ogenblik werken er ongeveer 244.000 mensen bij het concern.
Het is niet uitgesloten dat er nog meer banen worden geschrapt. Verdere maatregelen zijn afhankelijk van wat de regering in Bonn besluit. Als bijvoorbeeld de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk in Duitsland in gevaar komt, kunnen er nog eens 5000 banen verdwijnen, aldus het telecomconcern.
Deutsche Telekom en de vakbonden zijn inmiddels in onderhandeling over de ontslagronde. De verwachting is dat de bonden zich zullen verzetten tegen verscheidene van de bezuinigingsmaatregelen die de directie van het bedrijf wil nemen.
De koers van het aandeel Deutsche Telekom steeg na de bekendmaking van de bezuinigingsplannen met 2,5 procent naar 14,87 euro.
Deutsche Telekom liet woensdagook weten geen tegenbod uit te brengen op het Britse O2. Deze aanbieder van mobiele telefonie gaat voor 26 miljard euro over in handen van het Spaanse Telefónica.
Toen deze transactie bekend werd, deden er meteen speculaties de ronde dat er een hoger bod zou komen. Daarbij werd Deutsche Telekom genoemd, maar ook France Télécom. Dit Franse concern wilde helemaal niet ingaan op een eventueel tegenbod op O2.