Hardliner Ahmadinejad vervangt gematigde ambassadeurs
TEHERAN (ANP/RTR/AFP) – De ultraconservatieve Iraanse president Mahmoud Ahmadinjedad gaat tientallen ambassadeurs vervangen die onder zijn voorganger Mohammad Khatami zijn benoemd. De radicaalste reorganisatie van het Iraanse corps diplomatique sinds de islamitische revolutie in 1979 lijkt bedoeld om de harde lijn van het nieuwe regime in Teheran in het buitenland uit te dragen.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki kondigde dinsdag aan dat ongeveer veertig nieuwe ambassadeurs worden benoemd, die in maart 2006 aan de slag gaan. Iran heeft 97 ambassadeurs wereldwijd. „De termijn van een deel van de veertig ambassadeurs is in maart ten einde, de anderen hebben gevraagd om met pensioen te mogen", gaf Mottaki als verklaring voor de vervanging van de huidige ambassadeurs.Het Iraanse staatspersbureau Irna berichtte dat onder anderen de ambassadeurs in Berlijn, Parijs, Londen en bij de Verenigde Naties in Genève worden vervangen. Zij waren onder de hervormingsgezinde president Khatami nauw betrokken bij de onderhandelingen over stopzetting van het Iraanse nucleaire programma. Deze onderhandelingen werden afgebroken toen Teheran na de inauguratie van Ahmadinejad zijn nucleaire programma hervatte.
Sinds augustus wordt in de kerncentrale van Isfahan weer ruw uranium tot gas (uraniumhexafluoride) omgezet. Dat is het proces voorafgaand aan uraniumverrijking. Verrijkt uranium kan dienen als materiaal voor een kernwapen, maar ook als brandstof voor kerncentrales.
Een Europese diplomaat, die nauwe banden heeft met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), heeft woensdag in Berlijn gezegd dat Iran volgende week begint aan de verwerking van een nieuwe hoeveelheid uranium in Isfahan. „Ze zullen een nieuwe partij uranium inbrengen", aldus de diplomaat die anoniem wilde blijven.
De IAEA dreigt de kwestie van het nucleaire programma van Iran door te verwijzen naar de VN–Veiligheidsraad, die (economische) sancties kan opleggen. Tijdens een toespraak onlangs voor de Verenigde Naties waarschuwde Ahmadinejad andere landen zich niet met de binnenlandse aangelegenheden van Iran te bemoeien. Ook dreigt Iran de oliekraan dicht te draaien.
Overigens heeft Ahmadinejad woensdag in het Iraanse parlement een nieuwe kandidaat–minister voor Oliezaken voorgedragen, enkele dagen nadat hij had aangegeven dat de conservatieve academicus Aliashgar Zarei de post zou moeten krijgen. Waarom Zarei ineens buiten beeld is geraakt, is niet bekend. Nu moet het parlement zich gaan buigen over Sadeq Mahsouli, over wie geen bijzonderheden bekend zijn.
Mohsen Yahyavi, een van de bekendste Iraanse deskundigen op het gebied van de olie–industrie en lid van de raad van bestuur van de staatsoliemaatschappij en van de parlementaire commissie voor energie, zei dat hij nog nooit van Mahsouli had gehoord. „Niemand in het parlement heeft van hem gehoord", aldus Yahyavi. „Ik heb het vermoeden dat wat wij over hem weten net zoveel is als hij over olie weet". Het parlement beslist uiteindelijk over de benoeming van Mahsouli. Het ministerschap van Oliezaken is de meest begeerde post in de regering van het land, dat de op drie na grootste producent van ruwe olie in de wereld is en de op een na grootste exporteur.
Voor de nominatie van Zarei stelde Ahmadinejad zijn opvolger als burgemeester van Teheran, Ali Saeedlou, voor als minister van Oliezaken. Het parlement wees hem echter af, omdat hij niet genoeg directe kennis van de olie–industrie had.
Met een door de Iraanse overheid georganiseerde demonstratie hebben woensdag duizenden Iraniërs de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran herdacht. De betogers verzamelden zich voor het voormalige ambassadegebouw en riepen leuzen als ’dood aan Amerika’ en ’dood aan Israël’.
In november 1979 bezetten Iraanse studenten de ambassade en hielden medewerkers van de diplomatieke post 444 dagen in gijzeling.