Economie

Senaat akkoord met nieuwe WAO

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Eerste Kamer stemt in met de nieuwe opzet van de WAO, die volgend jaar moet ingaan. Dat bleek dinsdag bij de behandeling van het wetsvoorstel van minister De Geus (Sociale Zaken) in de Senaat.

2 November 2005 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

De Geus moest wel enkele kleine toezeggingen doen om de regeringspartijen CDA, VVD en D66 over de streep te trekken. De linkse oppositie wees het wetsvoorstel af, zoals dat eerder ook in de Tweede Kamer gebeurde.Kern van de nieuwe WAO is dat alleen volledig arbeidsongeschikten nog een uitkering krijgen. Die bedraagt dan wel 75 procent van het laatste loon, tegen 70 procent nu. Wie nog gedeeltelijk kan werken, moet straks met een aanvulling op het salaris aan de slag blijven.

De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogens (WIA), zoals de WAO gaat heten, is gebaseerd op een advies van de Sociaal-Economische Raad en heeft de steun van werkgevers en vakbonden. Vooral voor het CDA vormde deze rugdekking vanuit de ’polder’ een belangrijk motief om akkoord te gaan.

Grote zorgen bestonden er in de Senaat over de vraag of de door interne problemen geplaagde uitvoeringsinstantie UWV wel in staat is de WIA per 1 januari uit te voeren. Veel fracties hadden daar een hard hoofd in. De Geus wist een meerderheid van de Senaat echter te overtuigen dat er geen sprake is van een doemscenario bij UWV en dat uitstel niet nodig is.

Verder zegde de minister toe dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten die moeite hebben om aan de slag te komen, in bepaalde gevallen een beroep kunnen doen op een coach.

De herziening van de WAO is een van de hoofdpunten uit het regeerakkoord. De coalitiepartijen in de Tweede Kamer werden het in het voorjaar pas na langdurig crisisoverleg eens over de nieuwe opzet. Grootste conflictpunt was toen de vraag of de wet uitgevoerd zou moeten worden door particuliere verzekeraars of dat ook het overheidsorgaan UWV nog een rol moest spelen. Uiteindelijk werd tot een mengvorm besloten. Deze kwestie kwam dinsdag in de Senaat nauwelijks aan bod.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer