Nieuw kabinet besluit over rol burgemeester
De onderhandelaars van CDA, LPF en VVD willen dat het nieuwe kabinet een beslissing neemt over de taken en bevoegdheden van een gekozen burgemeester.
Dat bleek woensdag tijdens de voortzetting van de onderhandelingen over een nieuwe coalitie. Al eerder waren de partijen overeengekomen dat er is ons land een gekozen burgemeester moet komen; een belangrijke wens van de Lijst Pim Fortuyn. Omdat de partijen alles niet van tevoren willen dichttimmeren, laten ze een beslissing over de bevoegdheden van de gekozen burgemeester over aan de nieuwe regering.
Over de vraag of alleen de bevolking van grote gemeenten hun burgemeester kunnen kiezen of dat dit systeem landelijk wordt ingevoerd, bestaat geen helderheid. CDA-leider Balkenende suggereerde dat de nieuwe regering een besluit neemt over de vraag welke gemeenten hun burgemeester mogen kiezen, terwijl de LPF’er Herben ervan uitgaat dat de verkiezing in alle gemeenten zal plaatshebben.
Overigens heeft Herben ook uitgesproken ideeën over de taken en bevoegdheden van de gekozen burgemeester. Hij zou ook wethouders mogen benoemen en ontslaan: „Wij willen een soort presidentieel systeem.”
In afwachting van een nieuwe wet over de burgemeesterbenoeming gaat de gemeenteraad in plaats van twee kandidaten, één kandidaat bij de minister van Binnenlandse Zaken voordragen. De voordracht van twee kandidaten -wat sinds twee jaar gebeurt- is bij gemeenten en de landelijke politiek slecht gevallen. Het staan op de tweede plaats bij een openbare voordracht ervaren velen als oneervol.
De onderhandelaars laten het ook aan de nieuwe regering over of er ministeries samengevoegd moeten worden. De LPF is daar voor, maar volgens Balkenende kan daar niet halsoverkop toe worden besloten.
De grondwetswijziging over de invoering van een correctief referendum zal de eindstreep niet halen. CDA en VVD voelen er niets voor om de bevolking via een referendum de aanvaarde wetten van Tweede en Eerste Kamer terug te laten draaien. Het raadplegende, niet-bindende referendum op lokaal niveau blijft.
De onderhandelaars willen de aanbevelingen van de commissie-Franssen over de organisatie van de krijgsmacht overnemen. Dat betekent dat de chef van de defensiestaf een meer sturende rol krijgt.