Binnenland

Nog vijf gedetineerden voortvluchtig na brand

DEN HAAG (ANP) – Vijf gedetineerden die in de nacht van woensdag op donderdag waren ontsnapt uit het brandende cellencomplex op Schiphol, zijn nog altijd voortvluchtig. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdag gezegd.

1 November 2005 13:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

In totaal konden elf gedetineerden ontkomen, van wie er zes in de loop van dag werden aangehouden. De politie is er tot dusver niet in geslaagd de overige vijf weer op te pakken.Bij de brand kwamen elf illegale vreemdelingen om het leven. Vijftien gedetineerden raakten gewond. Een van hen ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis. Artsen noemen zijn toestand stabiel, aldus de zegsman van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De identiteit van tien van de elf omgekomen illegale vreemdelingen was vrijdag al vastgesteld. Bij de elfde gaat dat moeilijker. Deskundigen moeten daarvoor DNA–materiaal van de vermoedelijke familieleden vergelijken met DNA–materiaal van het slachtoffer.

Nog niet alle nabestaanden van de tien doden van de brand zijn geïnformeerd over het lot van hun naaste verwante. In zeven of acht gevallen is dat al wel gelukt, zei de woordvoerder van de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND). Medewerkers van de IND zijn in overleg met onder meer advocaten en ambassades druk doende om de overige betrokkenen op te sporen. Een van de problemen daarbij is dat gedetineerden vaak onder een valse naam vastzaten.

De tien doden zijn afkomstig uit zeven landen: twee uit Oekraïne, twee uit Turkije, twee uit Suriname, een uit Libië, een uit Georgië, een uit de Dominicaanse Republiek en een uit Bulgarije.

De Stichting Rechtbijstand Asiel Nederland stond drie mensen bij die door de brand zijn omgekomen. Woordvoerster J. Gomashie zei dat de stichting de mogelijkheid onderzoekt of de nabestaanden recht hebben op een schadevergoeding.

Ook heeft de stichting maandag aan de rechter gevraagd een man die de brand heeft overleefd, vrij te laten uit detentie en hem een verblijfsvergunning te verlenen. Gomashie: „Hij zit nu vast op de bajesboot in Rotterdam en wij menen dat zijn veiligheid daar ook in het geding is. Bovendien heeft de man een trauma opgelopen."

De rechtbank kan alleen een beslissing nemen of de bewaring van de man rechtmatig is. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken is uiteindelijk degene die gaat over het verlenen van een verblijfsvergunning. Maar volgens Gomashie komt de man op grond van schrijnendheid daarvoor in aanmerking.

Woensdag dient voor de rechtbank op Schiphol een soortgelijke zaak. Twee advocaten willen dat hun cliënten die de fatale brand hebben overleefd, worden vrijgelaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer