Zwaar weer voor Lindenberg
ROTTERDAM - Boek- en muziekhandel Lindenberg verkeert in ernstige financiële problemen. Op de ramen van het pand aan het Oostplein zijn plakkaten aangebracht waarop staat dat de winkel ”wegens reorganisatie” tijdelijk is gesloten.
Bij boekhandel Lindenberg, sinds vorig jaar gehuisvest in een nieuw pand aan het Oostplein, werken op dit moment dertien personen. Met elkaar hebben zij acht voltijdbanen. Het personeel is al eerder ingelicht over de moeilijke situatie die nu is ontstaan.Geruchten als zou er een faillissementsaanvraag lopen bij de rechtbank wijst directeur P. Lindenberg van de hand. „Op dit moment is daar geen sprake van.” Volgende week? „Misschien, maar daar kan ik nu geen uitspraak over doen. Volgende week woensdag verwacht ik in ieder geval helderheid te kunnen verschaffen.”
Volgens Lindenberg zijn er gesprekken gaande met diverse particuliere investeerders. „Ik zoek nu naar geïnteresseerden die bereid zijn te investeren in de onderneming. We hebben natuurlijk wel een 56-jarige historie en zijn voor mensen in de regio Rotterdam en ver daarbuiten een zeer frequent aanspreekpunt.”
De Reformatorisch Maatschappelijke Unie is een maand geleden bij het bedrijf betrokken geraakt. RMU-woordvoerder Chris Baggerman spreekt van een „aanstaande ingrijpende reorganisatie waarbij er geen geld is voor een sociaal plan. Het personeel blijft tot en met woensdag aan het werk, vanaf donderdag is het thuis.”
Volgens Lindenberg begonnen de problemen twee jaar geleden, toen zeven personeelsleden, onder wie de oud-directeur M. H. Louwerse, vertrokken naar „een firma in het midden des lands.” Hij zegt zich „beentje gelicht” te voelen door desbetreffend bedrijf, en „door mijn directeur die niet weg hoefde, maar zichzelf heeft laten uitkopen en zes mensen in zijn kielzog heeft meegenomen. Daardoor hield ik slechts één fulltimer en een paar parttimers over. Daarmee kun je geen zaak runnen zoals die hier staat. Vanaf dat moment zijn onze problemen begonnen. Het is geen sinecure een trein rijdend te houden, als je vijf mensen tegelijk moet inwerken. Het verloop van personeel is sterk geweest. Daardoor is de continuïteit van kennis en ervaring onder druk komen te staan.”
Ook zou, aldus Lindenberg, twee jaar geleden een „vijandige poging tot overname” zijn gedaan door uitgeverij Den Hertog in Houten. Directeur Cees den Hertog van uitgeverij Den Hertog weerspreekt dat ooit officieel een bod is uitgebracht. „Er is wel eens een balletje opgegooid om Lindenberg over te nemen, maar dat is door hen resoluut van de hand gewezen. De personeelsleden die hier naartoe zijn gekomen, hebben zich vrijwillig aangemeld. Zelfs in salaris zijn ze niet omhooggegaan.”
Den Hertog -die van plan was in Ridderkerk een filiaal te openen- ontkent Lindenberg uit de markt te hebben geduwd.
„Na gesprekken met Lindenberg hebben we de plannen voor Ridderkerk afgeblazen. In feite is daar nooit een boek verkocht.”