Binnenland

Spooknota

Een kostbaar gebeuren. Zo mag het verblijf van een RD-lezeres uit Gelderland in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort op z’n zachtst gezegd wel heten. In het weekend van 10 september verbleef ze daar vanwege een longontsteking, van zaterdagavond iets voor twaalf tot maandagmiddag twee uur.

Johannes Visscheren Bijdrage: Jakko Gunst
1 November 2005 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Gedurende die tijd kreeg ze via een infuus medicijnen toegediend. Kosten: ruim 6500 euro. Een bedrag dat in haar geval extra hard aankwam omdat ze uit principe niet tegen ziektekosten is verzekerd.Bekend is dat ziekenhuizen sinds 1 januari dit jaar bepaalde behandelingen volgens een nieuwe methode moeten declareren. Voor deze methode bestaat een naam: diagnose-behandelingcombinatie, kortweg DBC. Daarbij wordt in kaart gebracht waaruit de desbetreffende behandelingen doorgaans bestaan: het aantal consulten, het aantal benodigde onderzoeken, de eventuele operatie en de eventuele nabehandeling, inclusief de eventuele complicaties.

Deze werkwijze moet ertoe leiden dat het uiteindelijke prijskaartje van deze behandelingen geen slag in de lucht is, maar een reële afspiegeling van de gemaakte kosten. Hoe doorzichtiger, hoe beter, is het motto, ook voor de zorg. Gevolg hiervan kan echter wel zijn dat patiënten ook voor een kleine ingreep een rekening krijgen die gebaseerd is op de kosten van een gemiddelde diagnose-behandelingcombinatie. Het kan dus zijn dat ze betalen voor zorg die ze niet hebben gekregen.

Overkwam dit ook de RD-lezeres in kwestie? Heeft ze voor een DBC longaandoening betaald terwijl ze ’slechts’ via het infuus wat medicijnen heeft gehad? „Nee”, zegt woordvoerder Jeroen Hurkens van het Meander Medisch Centrum, „want voor deze categorie ingrepen wordt er nog niet met de DBC-methode gewerkt.”

Of het bedrag van 6500 euro dus het bedrag is dat het ziekenhuis de patiënte in alle redelijkheid wel in rekening moet brengen? Dat kan Hurkens niet voor 100 procent garanderen. „In theorie is het mogelijk dat er bij de financiële administratie een fout is gemaakt.”

Voor deze patiënte moet het allemaal erg onbevredigend zijn.
„Op dit moment bestaan in alle ziekenhuizen de oude en de nieuwe manier van factureren nog naast elkaar. Voor patiënten is dat inderdaad erg verwarrend. Die beschouwen de bijlage bij de nota nu ook meteen als specificatie, maar dat hoeft niet zo te zijn. In het geval van deze mevrouw laat zo’n bijlage alleen zien hoe de rekening voor haar behandeling straks is opgebouwd op het moment dat ook daar de DBC-methode gaat werken. Haar rekening zelf kwam nog gewoon op de oude manier tot stand, namelijk doordat we als ziekenhuis de tarieven hebben toegepast die de overheid ons voorschrijft. De een noemt het spooknota’s, de ander bedrog; feit is gewoon dat we in een overgangsfase zitten van het ene naar het andere systeem.”

Mevrouw betaalt dus niet voor ingrepen die ze niet heeft ondergaan?
„Jawel, maar dat was in de oude situatie ook zo. Toen viel het alleen minder op. De patiënt kreeg een nota en dat was het. Doordat ziekenhuizen nu bijlages meesturen die op dit moment nog niets met de rekening zelf te maken hebben, lijkt het alsof de patiënt beter inzage krijgt in de kosten. In werkelijkheid duurt het nog totdat ziekenhuizen alle behandelingen via de DBC-methode in rekening mogen brengen voor we zo ver zijn.”

naam tegengas (u77,0,0(JG

Knuffel
Duizenden mensen trokken vorige week naar sporthal De Maaspoort in Den Bosch. Ze sloten zich aan in de rij, wachtend op een hoogstpersoonlijke omhelzing van de Indiase Mata Amaritanandamayi, beter bekend als knuffelheilige Amma. Van de omhelzingen van Amma zou spirituele inspiratie uitgaan. De 51-jarige dame heeft tal van ontwikkelingsprojecten opgezet.

Amrita Overlaet, verbonden aan de Stichting Vrienden van Amma Nederland, incasseerde vorige week donderdag om een uur of zeven ’s ochtends het „knuffeltje.” Overlaet: „Ik zit in het vrijwilligerswerk. De knuffel helpt mij. Voor iedereen betekent de knuffel wat anders. Zo’n omhelzing kan voor iemand heel troostend zijn.”

Kunt u zich voorstellen dat mensen zo’n happening één groot circus vinden?
„Mensen denken dat ik gek ben. Het maakt mij niet uit. Zo’n reactie komt voort uit onwetendheid. Voor mij is Amma het toonbeeld van onvoorwaardelijke liefde. Ze heeft een heel grote ziel.”

naam tegengas (u77,0,0(JV

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer