Binnenland

Nog geen strafeis tegen Samir A.

AMSTERDAM - Anders dan gepland heeft het openbaar ministerie maandag in de hoger beroepszaak tegen terreurverdachte Samir A. nog geen strafeis geformuleerd. Door het optreden van mr. V. Koppe, de advocaat van A., kreeg de zaak een onverwachte wending.

Van onze verslaggever
1 November 2005 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Die ommekeer heeft alles te maken met de arrestatie van de 28-jarige Saleh B., een omstreden terreurverdachte, die afgelopen vrijdag plaats had. B. zou, zo suggereerden diverse media afgelopen weekend, in het geheim al jaren werken als informant voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).Bekend werd dat justitie hem vrijdag arresteerde op verdenking van betrokkenheid bij een roofoverval op een Edah-supermarkt in Rotterdam in 2004; een roofoverval waarbij ook Samir A. betrokken zou zijn. De combinatie van beide feiten werpt volgens Koppe nieuw licht op de strafzaak tegen Samir A.

De advocaat somde uitvoerig op welke rol B., bijgenaamd ”de Andalusiër”, in de strafzaak tegen Samir A. mogelijkerwijs heeft kunnen spelen. Zo arresteerde de politie Rotterdam kort na de roofoverval twee verdachten. Een van hen zit nog altijd vast; de ander, B., bleef buiten schot. Tenminste één getuige heeft echter verklaard dat B. na de overval door een politiehond zou zijn gegrepen, maar vervolgens alsnog wist te ontkomen. Volgens Koppe wekt dit de suggestie dat de politiehond zou zijn teruggeroepen, op het moment dat de agent in kwestie zich realiseerde dat diens prooi een informant was van de AIVD.

Volgens Koppe valt niet uit te sluiten dat A. eerst tot het medeplegen van deze roofoverval moest worden aangezet, omdat justitie op die manier een argument kreeg aangereikt om zijn woning te doorzoeken. De zaak zou vervolgens zijn overgedragen aan de nationale recherche, omdat rechercheurs dankzij de Andalusiër al konden weten wat zich zoal in diens woning bevond.

Uiteindelijk staat het gerechtshof dan ook maar een ding te doen, zo hield Koppe de rechters gisteren voor, namelijk vier getuigen oproepen voor een aanvullend verhoor. De Andalusiër zelf; de directeur van de AIVD, de onderzoeksleider van de nationale recherche en de Rotterdamse agent die het commando voerde over de politiehond.

Na een opmerkelijk lange schorsing van ruim een uur liet het hof weten de noodzaak hiertoe vooralsnog niet in te zien. Wel hield president Van Boven de mogelijkheid open dat het verzoek van Koppe in de loop van de zaak alsnog wordt ingewilligd. De beraadslaging hieromtrent had echter zo veel tijd gevergd dat het het requisitoir van de advocaat-generaal en het pleidooi van de advocaat werd doorgeschoven naar volgende week.

Voorafgaand daaraan zal de chef van de Rotterdamse politieafdeling wapens en techniek worden gehoord. Hij moet bevestigen dat de voorwerpen die het Nederlands Forensisich Instituut (NFI) ter onderzoek kreeg aangeboden dezelfde zijn als die gedurende de huiszoeking in de woning van Samir A. in beslag zijn genomen.

De Hogeschool Leiden, waar Samir A. een studie volgt, heeft zondagavond 5500 studenten en 500 personeelsleden via e-mail laten weten dat de terreurverdachte er het komende jaar niet welkom is. „De orde en de veiligheid binnen de hogeschool brengen met zich mee dat hem de toegang tot de hogeschool moet worden ontzegd”, aldus de schoolleiding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer