Poetin twee dagen in Nederland voor staatsbezoek
DEN HAAG - De Russische president Vladimir Vladimirovitsj Poetin is dinsdag en woensdag in Nederland voor een staatsbezoek van twee dagen. Hij is te gast bij koningin Beatrix, spreekt in Den Haag met premier Balkenende en de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer en bezoekt het Tsaar Peterhuisje in Zaandam.
Poetin en zijn vrouw Loedmila kwamen dinsdag rond 12.00 uur aan op Schiphol, met in zijn gevolg een hele trits ministers. Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander ontvingen Poetin en zijn vrouw op de luchthaven.Daarna volgde de tijdens staatsbezoeken traditionele kranslegging bij het nationaal monument op de Dam in Amsterdam. Vervolgens ontmoette Poetin minister Brinkhorst van Economische Zaken, burgemeester Cohen van Amsterdam en een aantal kopstukken uit het Nederlandse bedrijfsleven.
Vanmiddag bezocht Poetin het Tsaar Peterhuisje in Zaandam, waar Peter de Grote in 1697 voor het eerst kwam om van de Nederlanders de kunst van de scheepsbouw te leren.
Het verblijf van Peter de Grote in dat ene arbeidershuisje, dat destijds eigendom was van scheepsbouwer Gerrit Kist, duurde in 1697 overigens maar een week. De identiteit van de tsaar lekte al snel uit, en hij voelde zich door de nieuwsgierigheid van de Zaanlanders gedwongen naar Amsterdam te vluchten.
Daar probeerde Peter zo veel mogelijk kennis op te doen van het scheepsbouwvak en verzamelde hij de nieuwste technische snufjes. Verder nam hij tientallen zeelieden, scheepsbouwers en andere vaklui in dienst, die niet alleen hun ambacht, maar ook hun taal naar Rusland meebrachten. Nog steeds komen veel Russische scheepvaarttermen rechtstreeks uit het Nederlands.
Bij Peters terugkeer kwamen er in zijn kielzog tientallen Nederlandse specialisten naar Rusland. Dat waren niet alleen scheepsbouwers, maar ook cartografen, artsen, natuurkundigen en kunstenaars. Deze stroom droogde de decennia erna nauwelijks op, maar het is een mythe om de verwesterlijking die Peter de Grote in Rusland inzette voornamelijk aan deze Nederlandse inbreng toe te schrijven.
Toch bleef er in de eeuwen die volgden op Peters bezoek aan Nederland een speciale band met Rusland bestaan. Deze werd nog eens versterkt door de dynastieke verbintenis die de Oranjes aangingen met de Russische Romanovs na het huwelijk in 1816 van Anna Paulowna, de zuster van tsaar Aleksandr I, met de latere koning Willem II.
De culturele banden die in de 18e en 19e eeuw tot stand kwamen, werden onderbroken na de Russische revolutie in 1917, maar weer opgepakt bij het einde van het Sovjettijdperk.
Vanaf het begin van de jaren negentig is er onder meer sprake van samenwerking op het gebied van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en staat Nederland stevig op de Russische kaart door bijdragen aan verscheidene grote projecten. Zo financierde Nederland een deel van de verbouwing van het Hermitage-museum in Sint Petersburg en droeg bij aan de vestiging van het Art Loss Center, dat zich bezighoudt met de registratie van vermiste kunst.
Twee tentoonstellingen van Russische kunst in het Groninger Museum trokken in 2004 (Het Russische landschap) en in 2001 (Ilya Repin) veel publiek. Nederlandse kunst en cultuur kwamen aan bod tijdens een culturele manifestatie ter gelegenheid van de viering van 300 jaar Sint Petersburg in 2003.
De Hermitage aan de Amstel, als een soort satellietmuseum in Amsterdam van de Petersburgse Hermitage, vormt sinds de opening begin 2004 een permanente culturele link tussen Rusland en Nederland.
Vanavond heeft Poetin een staatsbanket met koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven op Paleis Noordeinde in Den Haag.
Woensdag bezoekt Poetin de Eerste en de Tweede Kamer en heeft hij een werkbespreking van ongeveer een uur met premier Balkenende. Woensdagmiddag rond 17.30 uur wordt het Russische bezoek op Paleis Noordeinde uitgezwaaid.
De Russische president Poetin waarschuwde maandagavond in een interview met NRC Handelsblad en het tv-programma Netwerk Europa voor het internationale terrorisme. Europa stelt zich te slap en toegeeflijk op, vindt hij.
„In de Europese denkwijze is een traditie ontstaan om agressors en extremisten te pacificeren volgens het principe: over alles valt te onderhandelen, zolang u ons maar ontziet. Dat is een gevaarlijke filosofie die in de praktijk tot grote tragedies leidt”, aldus Poetin.