Hoogervorst ziet niets in ’generaal pardon’ zorgtoeslag
DEN HAAG (ANP) – Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ziet niets in het plan om een soort ’generaal pardon’ in het leven te roepen voor mensen die hun aanvraag voor de zorgtoeslag niet voor 1 november hebben ingediend. De PvdA hielp dit plan van het CDA maandag aan een Kamermeerderheid.
Maar volgens Hoogervorst is de oproep „onverantwoord", omdat mensen denken dat ze het aanvraagformulier van de belastingdienst dan helemaal niet meer hoeven in te sturen. Terwijl hij toch een handtekening nodig heeft.CDA–Kamerlid Smilde wil dat sociaal en administratief zwakkere mensen, die niet gewend zijn aan het invullen van formulieren en dat dus niet gedaan hebben, toch in december de toeslag overgemaakt krijgen. Ook GroenLinks en de SP vinden dat de minister iets voor deze groep moet regelen. Volgens GroenLinks hebben 1,5 miljoen gezinnen nog geen toeslag aangevraagd. Dat treft 2,5 miljoen volwassenen en kinderen, stelde de partij.
De minister vindt het „paardenmiddel" van een voorschot niet nodig. Hij is tevreden met het feit dat bijna 5 miljoen huishoudens het formulier wel hebben teruggestuurd. Bovendien heeft het overgrote deel van de mensen uit de laagste inkomensgroepen al gereageerd. Het gaat daarbij om meer dan 90 procent van de 900.000 mensen die ook recht hebben op huursubsidie.
Verder gaf hij aan dat mensen wier formulier op 1, 2 of 3 november binnenkomt, misschien ook hun zorgtoeslag al in december krijgen overgemaakt. Wie het daarna doet, krijgt in januari een dubbele toeslag uitgekeerd. Maar het kan ook later nog in 2006, zei hij. Hij zei verder dat er mensen afgevallen kunnen zijn, omdat ze bijvoorbeeld meer zijn gaan verdienen.
Het CDA hield vol dat er mensen blijven die desondanks een formulier niet in kunnen vullen en vroeg de minister om actie zodat ook die mensen in december geld kunnen krijgen. Maar volgens Hoogervorst is dat niet mogelijk. Hij wil wel in december analyseren welke mensen hun aanvraag nog niet hebben ingediend, opdat in januari misschien nog actie ondernomen kan worden.
Hoogervorst beloofde verder een extra tegemoetkoming voor thuiswonende kinderen van achttien jaar en ouder, die naar de middelbare school gaan en die niet profiteren van de afschaffing van het lesgeld van 949 euro per jaar. Dat zijn de ongeveer 10.000 leerlingen wier ouders een inkomen hadden van minder dan 30.000 euro per jaar. Zij kregen al compensatie voor dat lesgeld. Zij krijgen een verhoging van 560 euro per jaar op de toelage voor de schoolkosten.
De Kamer had ook veel kritiek op het nieuwe declaratiesysteem van de ziekenhuizen, de zogenoemde dbc’s. Hoogervorst had eerder beloofd dat hij de problemen van de onbegrijpelijke, hoge nota’s van patiënten en administratieve rompslomp voor vooral internisten begin januari 2006 zou oplossen.
Maandag bleek echter dat hij dat niet helemaal kan. De rekeningen voor patiënten worden wel voor 1 januari begrijpelijker en er komt een aangepaste, lagere rekening voor een eenvoudig consult bij de specialist. Maar het probleem dat chirurgen nu niet in staat zijn een rekening op te stellen voor bijvoorbeeld een vrouw die tegelijk met een keizersnede gesteriliseerd wil worden, is pas in mei 2006 opgelost.
Tot slot beloofde de minister de voorlichting over het nieuwe zorgstelsel te verbeteren. Maar hij gaf aan dat er altijd ingewikkelde vragen zullen blijven die de mensen van Postbus 51 moeten doorverwijzen naar bijvoorbeeld het College voor Zorgverzekeringen of de eigen zorgverzekeraar. Als voorbeeld noemde hij vragen over de gevolgen voor mensen die in het buitenland wonen.