Kamer wil ”generaal pardon” zorgtoeslag
DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA wil dat de ongeveer 1 miljoen mensen die hun aanvraag voor de zorgtoeslag niet voor 1 november hebben ingediend, de toeslag toch in december krijgen uitgekeerd.
Dat hebben CDA-Kamerlid Smilde en PvdA-Kamerlid Heemskerk maandagmorgen gezegd op Radio 1.Minister Hoogervorst was van plan om mensen die de zorgtoeslag na 1 november hebben aangevraagd, pas in januari uit te keren. Volgens de Belastingdienst is het overgrote deel van hen zich bewust van de latere uitkering. PvdA en CDA willen het zekere voor het onzekere nemen om te voorkomen dat de zwakkeren in de samenleving in de financiële problemen komen, aldus Heemskerk.
De minister zei in het programma De Ochtenden voor Radio 1 dat aanvraagformulieren die op 2 of 3 november binnenkomen, nog worden geaccepteerd voor betaling in december. Mensen die na een week of nog langer pas reageren, wil hij echter niet lukraak een toeslag uitkeren, maakte de bewindsman duidelijk.
Als eerste grote verzekeraar heeft Menzis zaterdag de premie voor de nieuwe zorgverzekering bekendgemaakt. De premie voor de basisverzekering gaat per jaar 1050 euro kosten. Vanmorgen stond in het Financieele Dagblad dat ook verzekeraar Agis dit bedrag wil handhaven, maar Agis ontkent dit. Het bedrag staat volgens de verzekeraar nog niet vast en kan nog anders uitvallen. Pro Life, dat ook onder Agis valt, liet vanmorgen weten dat hun premie in ieder geval niet zal afwijken van de uiteindelijke premie van Agis.
De premie van Menzis is lager dan de 1100 euro die minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de laatste maanden als waarschijnlijke zorgpremie heeft genoemd. Bij Menzis zijn momenteel ruim 2 miljoen mensen verzekerd. De nieuwe basisverzekering, die op 1 januari 2006 ingaat, omvat het huidige ziekenfondspakket.
De premie is ook aanzienlijk lager dan het bedrag dat vorig jaar aan premies werd geïncasseerd: 1636 euro per verzekerde. Door hogere premies hebben de zorgverzekeraars de afgelopen jaren hun financiële buffers verstevigd. Ook hebben zij geld apart gezet voor een reclameoffensief. In het nieuwe stelsel moeten de verzekeraars met elkaar concurreren.
Artsen gedragen zich hoogst onmaatschappelijk door patiënten bang te maken voor het nieuwe zorgstelsel. Dat schrijft H. Hillen, voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen, in het CVZ-Magazine van november. Vooral de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), die grote bezwaren had tegen het nieuwe stelsel, maakt zich schuldig aan bangmakerij.
„Het is uiterst teleurstellend dat vooral van het wittejassenfront nog steeds zoveel kritiek te horen valt”, schrijft Hillen. „Sterker, mensen, ook patiënten worden door nogal wat medici, zowel in de spreekkamer als via de media, ronduit bang gemaakt voor de veranderingen.”