Koninklijk Huis

Voor alle bruiden het korenaardiadeem

Iedereen houdt even de adem in als een bruid binnentreedt op haar grote dag. Dat geldt helemaal een koninklijke bruid. Vanaf 5 november is in Paleis Het Loo te Apeldoorn de tentoonstelling ”De Bruiden van Het Loo” te zien.

Marie van Beijnum
28 October 2005 19:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:07

Het kerkelijk huwelijk van prins Floris en Aimée Söhngen in Naarden was zaterdag behalve een plechtigheid ook een gelegenheid voor mensen om elkaar eens nader te bekijken. Want wat trekt men tegenwoordig aan voor een koninklijk feest? Haute couture, extravagante hoeden en dito schoenen en tassen waren ruimschoots aanwezig in de vestingstad. Zo droeg prinses Máxima een geblokt ensemble met bijpassende schoenen van het modehuis Natan van de Belgische couturier Edouard Vermeulen.Natuurlijk was aller aandacht er vooral voor bruid Aimée Söhngen. Zij ging bij het kerkelijk huwelijk gekleed in een roomwitte japon van mikadozijde. De jurk, ontworpen door Lidy de Joode, had een strak lijfje met een rechte hals en lange aansluitende mouwen. De lange rok met sleep had een lengte van ongeveer 3,50 meter en was geplooid aangezet, voor iets hoger dan achter. De sluier van zijden tule was bijna 4 meter lang. Het handgeborduurde empiremotief van zijde met matte en glinsterende steentjes begon waar de sluier de grond raakte en waaierde vanaf daar in de vorm van een druppel uit. De sluier was in zijn geheel bezet met steentjes. De schoenen van de bruid waren bekleed met de mikadozijde van de bruidsjurk. In het opgestoken haar droeg Aimée het bekende korenaardiadeem, dat oorspronkelijk van koningin Sophie was, de eerste vrouw van koning Willem III. Ook Marilène, Annette en Anita gebruikten het korenaardiadeem.

Een diadeem is vanouds een met edelstenen versierde band van edelmetaal die vorsten vroeger om hun hoofd droegen. Het werd gezien als het zinnebeeld van soeverein gezag. Nu dragen vooral vorstelijke dames op hoogtijdagen zo’n tiara of ook wel haartooisel in de vorm van een diadeem. Een opvallend detail: prinses Marilène droeg bij het huwelijk van prins Floris en Aimée een modern vormgegeven tiara ofwel hoofdband - eentje van stof met enkele decoratieve elementen.

Wie de bruidsjapon van Aimée wil bekijken, kan terecht op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Op 4 november opent de schoonmoeder van de bruid, prinses Margriet, daar de tentoonstelling ”De Bruiden van Het Loo; Bruidskleding van Prinses Margriet en haar vier schoondochters”. Op de expositie zijn de bruidsjurken van prinses Margriet en de prinsessen Marilène, Annette, Anita en Aimée opgesteld. Compleet met sluiers, diademen en bruidsboeketten. Neem bijvoorbeeld alleen al de geweldige sleep van de trouwjurk van prinses Margriet uit 1967: een 5 meter lang exemplaar, bezaaid met ontelbare pareltjes en gitten in een patroon van margrieten.

De tentoonstelling borduurt voort op de tentoonstelling ”Ja, ik wil” uit 2002, toen de bruidsjurken van de vier koninginnen en prinses Máxima op Het Loo te bezichtigen waren.

Met de recente huwelijken van prins Pieter-Christiaan en prins Floris hebben alle vier de zonen van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven de echtelijke status verworven. Het prinselijke gezin woonde tot 1975 op Paleis Het Loo, waarna het verhuisde naar het nabijgelegen Huis Het Loo. Bij alle vier de huwelijken fungeerde Paleis Het Loo als decor, zowel bij de voltrekking van het burgerlijk huwelijk als bij de huwelijksfeesten.

Op de expositie is behalve de vijf bruidsjurken, compleet met sluiers, diademen en bruidsboeketten, ook de feestelijke kleding te zien zoals die gedragen werd bij de voltrekking van de burgerlijke huwelijken. De bruidskledij wordt gecompleteerd met de uniformen en jacquets van de prinsen en de kleding van de diverse bruidskinderen. Ook de knielbank vervaardigd voor het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik in 1901 maakt deel uit van de expositie.

Troontjes en hoeden
In het centrum voor de kunsten VAK en in Bacinol in Delft zijn vanaf 6 november tot en met 5 december drie koninklijke exposities te zien: ”25 Tronen voor Beatrix”, ”Troontjes voor Amalia” en ”Hoeden voor Beatrix”.

Stichting BacinolEXPO exposeert de landelijke tentoonstelling ”25 Tronen voor Beatrix”. Begin 2004 schreef de Regentenkamer in Den Haag een ontwerpwedstrijd uit voor jonge designkunstenaars. De opdracht bestond uit het ontwerpen van een nieuwe troon voor de jubilerende koningin Beatrix. Uit het grote aantal inzendingen werden 25 tronen geselecteerd, waaronder de troon van de Delftse kunstenares Marian Duijvestijn. Vanuit Den Haag reist deze selectie tronen een jaar lang door Nederland. Vanaf 6 november zijn de tronen in Delft te zien bij BacinolEXPO, samen met een tentoonstelling over het werk van Duijvestijn en de ”Troontjes voor Amalia”.

BacinolEXPO organiseerde de kinderwedstrijd ”Troontjes voor Amalia” in samenwerking met het centrum voor de kunsten VAK. Ruim 500 Delftse schoolkinderen namen deel aan de ontwerpwedstrijd. Door een jury werden tien ontwerpen gekozen, die tijdens workshops in VAK door de kinderen in 3D zijn uitgevoerd. Inhakend op de exposities in Bacinol hebben cursisten van VAK diverse kunstwerken gemaakt met als thema ”Hoeden voor Beatrix”. In de Binnenhof van VAK zijn behalve de hoeden in november ook schilderijen, batikwerk en kaligrafiewerkstukken met dit thema te zien. Voor meer informatie: www.bacinolexpo.nl en www.vak-delft.nl.

Agenda
De Russische president Vladimir Vladimirovitsj Poetin en zijn echtgenote zullen op uitnodiging van koningin Beatrix dinsdag 1 en woensdag 2 november een staatsbezoek aan Nederland brengen.

Koningin Beatrix brengt vrijdag 4 november in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum een bezoek aan de provincie Noord-Holland. De Koningin bezoekt de gemeenten Wieringen, Wieringermeer en Noorder-Koggenland.

Prins Willem-Alexander neemt vrijdag 4 november in de Nieuwe Kerk te Amsterdam het eerste deel in ontvangst van de Volledige Werken van W. F. Hermans.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven is vrijdagochtend 4 november aanwezig bij het congres ”Kwaliteit in zorg” ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer