Groeiende orthodoxe kerken bijeen in België
DOORNSPIJK (ANP) – Naar verwachting enkele tientallen Nederlanders zullen vanaf zaterdag in de Vlaamse kustplaats Blankenberge deelnemen aan het Orthodox Congres van West–Europa. In Nederland vormen de orthodoxe kerken een van de weinige gevestigde christelijke gezindten die groei doormaken.
Die stelling is moeilijk met harde cijfers aan te tonen, erkent A.J. van Sminia uit Doornspijk, bestuurslid van de Vereniging van Orthodoxen H. Nicolaas van Myra en een van de Nederlandse congresgangers. Maar elke parochie registreert volgens hem een toename van het aantal dopen, huwelijken en zalvingen (ritueel voor opname in de orthodoxe kerk van christenen die in een andere kerk zijn gedoopt). „De kerken groeien langzaam maar gestaag".Dat blijkt ook uit voorbeelden van plaatselijke orthodoxe geloofsgemeenschappen die uit hun kerkgebouw knappen. Zo kocht de Russisch–orthodoxe parochie H. Nikolaas van Myra in Amsterdam onlangs de Tichelkerk en het bijbehorende kapucijnenklooster in de hoofdstad omdat ze meer ruimte nodig had. De parochie heeft 250 geregistreerde leden, maar een veelvoud daarvan bezoekt de kerkdiensten in het Kerkslavisch en het Nederlands.
De orthodoxe parochies in Nederland vertegenwoordigen diverse nationale tradities, zoals de Grieks–, Russisch– en Servisch–orthodoxe. Ze tellen volgens Van Sminia veel „voorbijgangers", migranten uit Oost–Europa en Afrikaanse landen als Ethiopië die een tijdje meedraaien. Maar ook een toenemend aantal autochtone Nederlanders voelt zich tot de orthodoxe geloofsbeleving aangetrokken.
Wat hen precies boeit, is volgens Van Sminia niet in het algemeen aan te geven. „Het is het totale pakket dat mensen aantrekt en vasthoudt. Daar hoort zeker het feit bij dat het een kerk is die al twintig eeuwen bestaat en qua vormen weinig veranderd is". Ook de mystiek en schoonheid van de orthodoxe liturgie zijn een trekpleister, denkt hij. „Spiritualiteit is wat de mensen zoeken en vinden".
Een schatting van het aantal orthodoxe gelovigen in Nederland durft Van Sminia niet te geven. Het orthodoxe klooster van de Heilige Nikolaas in het Friese Hemelum houdt het op 25.000.
Het thema van het congres in Blankenberge is ’Zie, ik maak alles nieuw’. Sprekers buigen zich onder meer over de uitdagingen voor de kerk aan het begin van de 21e eeuw, waaronder de relatie met andere kerken en religies „in de schoot van een breed geseculariseerde maatschappij". De Nederlandse priester Lambert van Dinteren uit Heerlen leidt een rondetafelgesprek over „onzekerheid, eenzaamheid, drugs…wat doen wij?"