Economie

Veerman: Niet minder EU-subsidie voor boeren

DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw wil best nadenken over een andere verdeling van de Europese landbouwsubsidies. Tot 2013 mag echter niet aan de bestaande afspraak worden getornd. De hoogte van de EU-landbouwuitgaven staat tot die tijd vast.

Redactie politiek
28 October 2005 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:06

Dat zei de bewindsman donderdag in het Kamerdebat over zijn begroting voor volgend jaar.De EU-landbouwsubsidies gelden nu als compensatie voor gedaalde prijzen. Dat kan niet tot in lengte van jaren de reden voor subsidie zijn, erkende Veerman. De landbouwsubsidie zal steeds meer een plattelandssubsidie worden. „Verschuiven, veranderen: ja”, aldus de bewindsman. „Maar het plafond is afspraak.” Boeren hebben langjarige investeringen gedaan, legde de minister uit. Daarom is het hoogst onverstandig de subsidies versneld af te bouwen. „We moeten niet veranderen én verminderen. Boeren moeten de tijd krijgen hun bedrijf aan de veranderingen aan te passen.”

Het is zaak te voorkomen dat de boerenstand verdwijnt, vindt Veerman. „Als die weg is, komt die nooit weer terug.” De opgave voor de politiek is zijns inziens „burgers te wijzen op de noodzaak van boeren. Die zijn nodig om het platteland vitaal te houden.” Tegelijkertijd moeten politici eerlijk tegen agrariërs zeggen dat de subsidies gaan veranderen: „Het ergste is boeren in de waan te laten dat de politiek er wel voor zorgt dat er niks verandert.”

Op het plan van voorzitter Barroso van de Europese Commissie wilde Veerman niet ingaan. Barroso wil boeren vanaf 2009 jaarlijks 1 procent minder subsidie geven. Veerman wil zich daar eerst goed in verdiepen en er met het kabinet over spreken.

De minister verwacht dat de melkquotering na 2014 niet automatisch wordt verlengd. De melkprijs zal na 2013 dalen naar de wereldmarktprijs. „Dat is de onvermijdelijke consequentie van de Europese afspraken over het landbouwbudget in 2003.” Quotering kan een belemmering zijn voor boeren om hun bedrijf uit te breiden en zich aan te passen aan de wereldmarktprijzen, denkt Veerman.

Hij erkende donderdag dat veel agrariërs nog niet veel merken van de regelvermindering. Dat komt volgens hem onder meer omdat veel lastenvermindering nog niet in werking is getreden. Zo gaat de nieuwe mestwet, met minder regels dan de huidige, pas volgend jaar in.

CDA, VVD, LPF en SGP drongen er gisteren bij Veerman op aan om de kokkelvissers een hogere schadevergoeding te geven omdat ze van het Rijk niet meer mogen vissen in de Waddenzee. De fracties begrijpen niet waarom de minister niet het advies van de commissie-Maljers heeft gevolgd. Die kwam uit op een schadevergoeding van 94,5 miljoen euro. Het kabinet heeft berekend dat een vergoeding van ruim 70 miljoen euro voldoende is. „De commissie noemt geen enkele reden voor de hoogte van de vergoeding”, zei Veerman. „Ik moet me verantwoorden voor het uitgeven van publiek geld en dat moet juridisch goed in elkaar zitten.”

Er komt binnenkort duidelijkheid over een Europees garantiefonds voor de visserijsector, die momenteel zwaar wordt getroffen door de hoge olieprijs, beloofde Veerman ten slotte aan de ChristenUnie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer