Europese aandelenmarkten flink achteruit
AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen moesten donderdag flinke verliezen incasseren. Dat had te maken van tegenvallende resultaten van een aantal bedrijven en een negatieve stemming op Wall Street. Het enige fonds dat in Amsterdam in trek was, was Shell, dat een recordwinst presenteerde. Het aandeel won 0,4 procent. Ahold stelde teleur met zijn omzetcijfer en werd liefst 7,9 procent afgewaardeerd.
De AEX eindigde de handelssessie met een verlies van 4,62 punten (1,2 procent) op 386,09 punten. De MidKap van middelgrote fondsen moest een verlies van 1,7 procent incasseren op 462,09 punten. In Londen bedroeg het verlies 0,9 procent, in Frankfurt 1,9 procent en in Parijs 1,7 procent.Handelshuis Hagemeyer verloor 1,8 procent, ondanks dat het bedrijf in het derde kwartaal meer omzet had gemaakt dan verwacht. Op Shell na was er in de AEX alleen maar sprake van dalende koersen.
Ahold maakte melding van een omzet van 10,2 miljard euro in het derde kwartaal. Dit cijfer was iets lager dan de 10,4 miljard waar de markt op had gerekend. FBS Bankiers liet in een reactie op de cijfers weten nog steeds twijfels te hebben over de haalbaarheid van de doelstelling van Ahold voor volgend jaar.
In tegenstelling tot Ahold kwam DSM met mooie cijfers, die overigens waren verwacht. Voor de beleggers was er daarom onvoldoende aanleiding het aandeel in te slaan. DSM verloor op de beurs 1 procent. Heineken verloor 0,4 procent, wat samenhangt met cijfers van de Amerikaanse concurrent Anheuser–Busch. Er was sprake van een tegenvallende winst bij deze bierbrouwer, die tevens melding maakte van een minder voorspoedige winstverwachting voor de rest van het jaar.
Bij de lokale fondsen in Amsterdam viel de producent van navigatiesystemen TomTom op met een koersduikeling van ruim 18 procent. Het bedrijf kwam donderdag met zijn derdekwartaalcijfers naar buiten.
Ook de handelaren elders in Europa kregen een grote hoeveelheid kwartaalcijfers te verwerken. In Parijs werden de resultaten van staalgigant Arcelor goed ontvangen met een koersstijging van 1,5 procent. De omzetcijfers van France Télécom stelden teleur. Het fonds verloor 6,2 procent. Alcatel deed het nog minder en moest 9 procent van zijn beurswaarde inleveren.
Op de valutamarkt werd de euro meer waard ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde 1,2140 dollar, tegen een slotstand van 1,2080 op woensdag.