Advies: laat justitie internetuitingen zelf beoordelen
DEN HAAG (ANP) – Politie en justitie gaan meldingen over cybercriminaliteit in de toekomst mogelijk uitsluitend zelf beoordelen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk advies aan minister Donner (Justitie) dat de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) donderdag openbaar heeft gemaakt. BoF is bang voor een subjectieve beoordeling en is bezorgd over de onafhankelijkheid van het op te richten Meldpunt Cybercriminaliteit.
Het is voor de zorgvuldigheid belangrijk dat justitie en politie de meldingen beoordelen, staat in het onderzoek. Maar op die manier is het meldpunt niet objectief, stelt BoF. Ook de internetaanbieders waarschuwden eerder voor een eenzijdige inschatting.Het advies maakt een uitzondering voor gevoelige en zeer complexe zaken en auteursrechtschendingen. Opsporings– en vervolgingsinstanties kunnen daarvoor hulp inroepen.
Het haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd in opdracht van de minister en de opgeheven vereniging van internetaanbieders NLIP. De uitgelekte versie dateert van 9 augustus. Twee dagen later meldde Donner de Tweede Kamer dat het systeem om snel strafbare inhoud van internet te verwijderen (notice–and–take–down), op draagvlak kan rekenen onder de internetproviders.
Het plan komt wel tegemoet aan andere bezwaren van de providers, die zich sindsdien hebben aangesloten bij het Internet Service Provider Overleg (ISPO): klanten krijgen kans op wederhoor en kunnen in beroep gaan tegen beslissingen, eventueel bij de rechter. Bovendien worden de providers gevrijwaard van aansprakelijkheid.
Het Meldpunt Cybercriminaliteit dat Donner volgend jaar wil openen, is de eerste stap naar een volwaardig systeem om strafbare inhoud van berichten op internet snel te kunnen verwijderen. Het eerste doelwit zijn terroristische en haatzaaiende berichten. Later volgen kinderporno, discriminatie en inbreuk op het auteursrechten.
Onmiskenbaar terechte meldingen worden meteen doorgegeven aan de internetaanbieder die een „dwingend advies" krijgt om inhoud te verwijderen. Daarnaast bewaakt het meldpunt specifieke sites en nieuwsgroepen waarvan bekend is dat er illegaal materiaal voorkomt.
Het National High Tech Crime Center (NHTCC) verricht nog aanvullend onderzoek naar de inrichting van het meldpunt, aldus een woordvoerder donderdag. Het staat volgens haar nog niet vast dat uitsluitend politie– en justitiepersoneel meldingen gaan taxeren. „Maar het lijkt me logisch dat ze deelnemen".
Het NHTCC is een tijdelijk samenwerkingsverband van de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dat in opgericht om misdaden op internet te signaleren en bestrijden.