Gemeenten mogen pas in 2007 huishoudelijke hulp regelen
DEN HAAG (ANP) – Een Kamermeerderheid wil de verantwoordelijkheid voor de huishoudelijke hulp van thuiszorg pas in januari 2007 bij gemeenten neerleggen. Niet al per 1 juli 2006, zoals staatssecretaris Ross–Van Dorp (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil.
Dat bleek donderdag na afloop van een gesprek van de Tweede Kamer met allerlei partijen uit gemeenten die enthousiast zijn over de nieuwe welzijnswet WMO, waarmee Ross dit wil regelen. Ross wil genoemde, nu landelijk geregelde, zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten overhevelen naar gemeenten. PvdA, VVD, GroenLinks en de LPF vinden dat te snel. Gemeenten zijn er niet klaar voor, stellen zij. Het CDA steunt Ross en houdt vast aan invoering in juli 2006.Bovendien vinden ze nog steeds dat gemeenten in eerste instantie alleen huishoudelijke hulp mogen regelen voor mensen die verder geen andere zorg nodig hebben. Terwijl Ross verder wil gaan en gemeenten ook de huishoudelijke hulp wil laten regelen voor mensen die meer zorg nodig hebben.
Volgens Ross blijkt uit een onderzoek in acht pilot–gemeenten dat dit wel degelijk kan. Maar de VVD, LPF, PvdA en GroenLinks hebben geen goed woord voor die proeven over. Dat was, zo stelden zij, alleen een papieren exercitie.
Tijdens gesprekken met vertegenwoordigers van thuiszorg– en cliëntenorganisaties uit deze zogenoemde pilot–gemeenten, bleek bovendien donderdag dat lang niet alle cliëntenorganisaties door gemeenten bij de plannen worden betrokken. Daarom willen genoemde partijen ook wettelijk regelen dat alle cliënten betrokken worden bij het beleid dat gemeenten ontwikkelen en dat gemeenten dit ook met ondersteuning mogelijk maken. Nu blijkt dat sommige patiëntenorganisaties bijvoorbeeld niet uitgenodigd worden door gemeenten om over de WMO mee te praten.
Cliëntenorganisaties vrezen bovendien het recht op zorg kwijt te raken, dat ze nu wel hebben. Nu is het mogelijk om naar de rechter te stappen, als ze de zorg niet krijgen. Ross heeft echter onlangs beloofd dat gemeenten de eerste drie jaar een zorgplicht krijgen voor huishoudelijke hulp, rolstoelen en scootmobiels. Ook beloofde zij na aandringen van de Kamer dat mensen straks zelf mogen kiezen of ze een persoonsgebonden budget willen hebben waarmee ze genoemde hulp en hulpmiddelen zelf kunnen kopen, of dat ze willen dat de gemeente dit voor ze regelt.
De Tweede en de Eerste Kamer moeten de nieuwe welzijnswet WMO nog goedkeuren.