Vergeefs protest tegen Gelderse geul
ARNHEM - Protesten van enkele honderden boeren en burgers tegen de toekomstige aanleg van een hoogwatergeul bij Veessen (gemeente Heerde) blijken tevergeefs. De provincie Gelderland meent dat de geul nodig is om overstromingen te voorkomen.
Dat bleek donderdag tijdens een extra ingelaste Statenvergadering over de regeling ”Ruimte voor de rivier”.Volgens de actiegroep Groene Rivier Veessen-Wapenveld Nee, die in augustus nog met 200 man het waterschapshuis in Apeldoorn blokkeerde, creëert de geul een gevaar voor de bewoners van het gebied. „De metershoge dijken die de dorpen moeten gaan beschermen, kunnen de waterdruk nooit aan”, aldus voorzitter G. Wagenvoort. De actiegroep zegt te spreken namens de 1200 inwoners van het gebied.
Volgens de plannenmakers voorkomt de geul juist dat de dorpen en de omgeving overstromen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat kreeg 1500 reacties binnen van tegenstanders van maatregelen rond de grote rivieren in Nederland. Daarvan waren er 800 gericht tegen de plannen bij Veessen. Het kabinet heeft ruim 2 miljard euro uitgetrokken voor het rivierenproject.
In augustus verklaarde het bestuur van het waterschap Veluwe met vijftien tegen tien stemmen zich tegen de hoogwatergeul. In plaats daarvan zouden de uiterwaarden uitgegraven moeten worden. Dat is volgens de provincie slechts een oplossing voor de korte termijn en bovendien is het bijna 120 miljoen duurder.
Zo’n 200 boeren en burgers waren met ongeveer tachtig tractoren nadrukkelijk aanwezig tijdens de besluitvorming. De boeren waren in optocht naar het waterschapshuis gekomen. Een poging om de afrit Apeldoorn-Noord van de A50 te blokkeren werd verijdeld door toegesnelde agenten. De boeren parkeerden hun tractoren vervolgens op het terrein van het waterschapshuis. Het waterschapsbestuur vond de impact van een geul op de dorpen Veessen en Vorchten en de buurtschappen Marle en Werven te groot. Die komen door de dijken in een soort badkuip te liggen. Daarnaast wordt het landschap ingrijpend gewijzigd.
In het plan ”Ruimte voor de rivier” worden suggesties gedaan voor ingrepen langs de grote rivieren om in de toekomst wateroverlast te voorkomen. Ook bij Kampen moet bijvoorbeeld een nevengeul komen voor de IJssel.
De geul bij Veessen zou 500 tot 800 meter breed moeten worden met daarnaast twee dijken van 5,50 meter hoog. Als er bij Lobith meer dan 15.000 kuub water per seconde binnen stroomt, kan de geul opengezet worden. Aangezien dit maar één keer in de 500 jaar gebeurt, zal de groene rivier de meeste tijd droogstaan en door agrariërs te gebruiken zijn.
Niet alleen het waterschap ziet de geul niet zitten. Ook de gemeente Heerde, waar het gebied onder valt, verklaarde zich tegen, evenals landbouworganisatie LTO Noord.