Kamer: Uitleg over boerensubsidie
DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw moest de Tweede Kamer donderdag uitleggen hoe het kabinet denkt over de plannen van voorzitter Barosso van de Europese Commissie over de EU-landbouwsubsidies.
De Tweede Kamer eiste woensdag tijdens het eerste deel van het debat over de landbouwbegroting helderheid over Barosso’s voorstel. Die wil boeren vanaf 2009 per jaar 1 procent minder subsidie geven. De afspraken over het EU-landbouwbudget gelden echter tot 2013. Het kabinet benadrukte kort voor de zomer nog dat het zich aan de gemaakte afspraken over het zogenoemde plafond wil houden.Een Kamermeerderheid van onder meer PvdA, VVD en CDA stelde in juni voor om te korten op de landbouwsubsidies, in ruil voor een lagere Nederlandse bijdrage aan de EU. Het CDA legde woensdag uit dat de partij dat voorstel steunde, omdat het kabinet het plan niet in strijd achtte met het kabinetsbeleid. CDA-Kamerlid Atsma, daartoe uitgedaagd door SGP’er Van der Vlies en ChristenUnie-Kamerlid Slob, waarschuwde Veerman er woensdag echter voor dat zijn partij weinig voelt voor Barosso’s plan.
Van der Vlies vroeg het CDA om steun: „Tot 2013 geen gezeur over de landbouwbudgetten.” De onderhandelingen in WTO-verband vervullen hem met „grote zorg.” Akkerbouw, schapen- en rundveehouderij kunnen niet concurreren tegen wereldmarktprijzen, stelde hij. D66-Kamerlid Van der Ham riep Veerman echter op werk te maken van liberalisering van de landbouw: „Die rare subsidies moeten worden afgebouwd.”
Veerman is zich „er terdege van bewust” dat veranderingen in het Europese landbouwbeleid „voor agrarische producenten zorgen en onzekerheden opleveren”, aldus de bewindsman donderdagmorgen in de schriftelijke beantwoording van vragen over zijn begroting. Tegelijkertijd biedt liberalisering de sector ook kansen, vindt hij. „Er blijft toekomst voor de Nederlandse landbouwsector, zij het niet voor alle bedrijven.” Dat blijkt volgens de minister uit economische analyses en uit het bewezen aanpassingsvermogen van de sector.
Slob (ChristenUnie) diende woensdag een wetswijziging in om 10 miljoen euro extra te investeren in verduurzaming van de visserijvloot en in innovatie van vistechnieken, zoals de pulskor. „Dat geld is hard nodig om met name onze Noordzeevisserij klaar te stomen voor de toekomst”, aldus Slob.
Hij riep verder overheid en banken ertoe op een garantiefonds in te stellen voor de kottersector. Die verkeert in een nijpende financiële situatie door de hoge olieprijs. „Als er op korte termijn geen overbruggingsmaatregelen worden genomen, gaan heel wat vissers kopje onder”, vreest Slob. Veerman heeft de banken ertoe opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen, schrijft hij aan de Kamer. Verder heeft hij in EU-verband gepleit voor een Europees overbruggingsfonds, te financieren met Europees geld.
SGP-Kamerlid Van der Vlies pleitte woensdag opnieuw voor meerjarenvangstquota voor vissers. Hij maakt zich grote zorgen over de quota voor volgend jaar, die binnenkort worden vastgesteld. „Meerjarenquota kunnen vissers wat bedrijfszekerheid bieden”, hield hij Veerman voor. Die schrijft aan de Kamer zelf ook voorstander te zijn van meerjarige vangstafspraken. Het valt volgens hem echter niet te verwachten dat op korte termijn daarover in Europa een besluit wordt genomen. Als er een besluit is, zal het ook nog lang duren voordat de meerjarenquota er daadwerkelijk zijn.
Van der Vlies riep kabinet en Kamer ertoe op meer geld te besteden aan de uitkoop van kokkelvissers dan Veerman nu van plan is. Van der Vlies noemde het verder positief dat de landbouwminister volgend jaar weer geld uittrekt voor de subsidieregeling voor jonge boeren.
D66, PvdA, SP en GroenLinks vinden dat Veerman meer aandacht moet besteden aan dierenwelzijn. „Het kabinet krijgt op dat punt een dikke onvoldoende”, aldus PvdA’er Waalkens. De minister neemt volgens hem nauwelijks maatregelen om het dierenwelzijn te verbeteren. Waalkens komt daarom komende maand zelf met een initiatiefwetsvoorstel dat seks met dieren strafbaar stelt.