Binnenland

CDA drukt antiterrorismeplan door met oppositie

DEN HAAG (ANP) – Het CDA in de Tweede Kamer is niet onder de indruk van het verzet van coalitiepartner D66 tegen een plan van minister Donner (Justitie) om de verheerlijking van terroristisch geweld te verbieden. Een woordvoerder van CDA–fractieleider Verhagen zei dinsdag dat steun van D66 hierbij niet nodig is, omdat oppositiefractie LPF het voorstel van Donner aan een meerderheid zal helpen.

26 October 2005 17:36Gewijzigd op 14 November 2020 03:06

Tussen CDA en D66 brak de afgelopen dagen een felle ruzie uit over dit plan. Verhagen beschuldigde maandag D66 ervan „vergeten" te zijn dat deze partij na de moord op Theo van Gogh zelf had aangedrongen op een harde aanpak van het terrorisme.Deze uitspraak schoot D66–leider Dittrich in het verkeerde keelgat. Hij verweet Verhagen dinsdag het gebruik van „loze spierballentaal". Volgens Dittrich tast een verbod op het verheerlijken van terroristisch geweld de vrijheid van meninsguiting aan, zonder dat terroristen zich erdoor laten weerhouden.

De sfeer tussen beide regeringspartijen was de afgelopen weken toch al niet optimaal. Het CDA ergerde zich aan een aantal uitlatingen van D66–minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing). Die zou zich teveel bemoeien met onderwerpen waarvoor hij niet politiek verantwoordelijk is en te veel afgeven op het ’Haagse gedoe’. Verhagen adviseerde Pechtold maandag zelfs om maar uit Den Haag te vertrekken als het hem daar niet bevalt.

Volgens bronnen in CDA en D66 betekent het onderlinge gekissebis niet dat de twee partijen op voet van oorlog met elkaar leven. De persoonlijke verhouding tussen Verhagen en Dittrich is nog steeds goed, zo wordt verzekerd. Als om dat te bewijzen wandelden de twee fractieleiders dinsdagmiddag samen naar Paleis Noordeinde, om in aanwezigheid van onder anderen de koningin een besloten mini–symposium over terrorisme bij te wonen.

Dat het CDA het voorstel van Donner met behulp van de oppositie wil doordrukken is voor D66 geen probleem. Over het onderwerp is immers niets in het regeerakkoord afgesproken, zegt een woordvoerder van Dittrich.

Premier Balkenende en Pechtold hebben maandag gesproken over de omstreden uitlatingen van de laatste. Volgens bronnen rond beide bewindslieden is daarbij de lucht geklaard. Volgens Balkenende hebben ministers enige vrijheid om afwijkende standpunten in te nemen, mits ze dat doen als partijpoliticus. Pechtold zou hebben toegezegd daar in de toekomst meer rekening mee te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer